ERDON Helyi hírek

2008.04.01. 15:53

Célkeresztben Szatmár megyében a kórházak

<p>Szatmár megye - A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság és a Szatmár Megyei Egészségügyi Biztosítási Pénztár közös csoportja egy hónapon keresztülvizsgálta a megye öt kórházát.</p>

A közegészségügyi hatóság és az egészségügyi biztosítási pénztár egy hónapos, közös ellenőrzést tartottak a megye kórházaiban. Az ellenőrzés célja – a higiéniai előírások betartásának vizsgálata mellett – az intézmények kapacitásának felmérése volt a jelenleg folyó vagy a későbbiekben bevezetendő programok függvényében, és a kórházak számára meghatározott pénzügyi keretekbe való beilleszkedés vizsgálata volt.

Öt intézményben járt a két intézmény tagjaiból álló csoport: Megyei Sürgősségi Kórház, Avasfelsőfalui Kórház, Nagykárolyi Kórház, Tasnádi Kórház és a Szatmárnémeti Tbc Kórház.

Az ellenőrzés alatt megállapították, hogy minden kórház a Közegészségügyi Minisztérium által meghatározott osztályfelosztással dolgozik, kivéve a Megyei Sürgősségi Kórházat, amely azonban éppen átalakítás és újraszervezés alatt áll. A vizsgálat ideje alatt mindegyik kórházban kielégítőnek találták az ellenőrök a tisztaságot. Egyedül a Tasnádi Kórházban nem volt elegendő készlet a tisztításhoz és fertőtlenítéshez szükséges szerekből, és a járványkórházban táolták a fertőzésveszélyes hulladékot.

Takarítás? Fertőtlenítés?

A kórházak tisztaságának elégséges voltával kapcsolatban az egyik beteget kérdeztük meg, aki nem olyan régen hagyta el a kórházat. Nagy Katalin, 58 éves szatmárnémeti lakos elmesélte, hogy betegségei miatt többször is kénytelen befeküdni a Megyei Sürgősségi Kórház különböző osztályaira. „Azt már megszoktam, hogy ha nem adok pénzt, akkor nem cserélik le a lepedőmet, de egy ideje a kórtermeket sem mossák fel napi rendszerességgel. Nem egy-két éve vagyok beteg, de korábban lehetetlen volt, hogy naponta legalább kétszer ne mossák fel fertőtlenítőszerrel a kórtermeket, és a folyosót is.”

Büntetések

Az öt kórház az ellenőrzés egy hónapja alatt az alábbi büntetéseket kapta: 9 írásbeli figyelmeztetés (2 Avasújváros, 2 Tasnád, 5 Megyei Sürgősségi Kórház); 7 szabálysértési büntetés összesen 3500 lej értékben (4 járványkórház, 1 Nagykároly, 1 Avasújváros, 1 Tasnád)

 

Kapcsolódó link:

  • francesca.romblog.ro

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!