ERDON Helyi hírek

2008.04.06. 18:04

Aláírták a haszonbérleti szerződést

<p>Bihar megye - A Királyhágómelléki Református Egyházkerület aláírta a nagyváradi Lorántffy Gimnázium sportpályájának haszonbérleti szerződését.</p>

Tőkés László EP-kéviselő vasárnap sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület aláírta azt a szerződést, melynek alapján a Nagyváradi Önkormányzat negyvenkilenc évre az egyházkerület használatába adja azt a sportpályát, melyet a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium diákjainak rendelkezésére. Ezzel úgy tűnik hosszú távra megoldódott a "sportpályaügy" néven elhíresült konfliktus, melyben a refomátus egyházkerület, az ortodox püspökség és a nagyváradi önkormányzat voltak a felei. Tőkés László bejelentette, hogy a pályát április 17-én ünnepélyes keretek között adják majd át. Addig is várnak közmunkára önkénteseket, ugyanis, ahogy Tőkés László fogalmazott, a "pályán háború utáni állapotok uralkodnak."

Vége, de mégsem

Noha a sportpálya ügy anyagi természetű vitás része lezárult, az erkölcsi hullámok tovább gyűrűznekk. Kolozsi Árpád, az egyházkerület ügyvédje a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Legfelsőbb Bíróság április 14-én fogja tárgyalni a  Florin Puscas, a nagyváradi Sfanta Treime Ortodox Egyházközség  papja által Tőkés László és munkatársai ellen "rongálás és illetéktelen behatolás" címén tett feljelentését. Az ügyvéd elmondta, hogy az ortodox egyház által bűnténynek nevezett, 2006 nyarán szervezett figyelmeztető akciót  a Legfelsőbb Ügyészség, bűncselekmény hiányában elvetette, az erre érkező ortodox fellebbezést a Legfelsőbb Bíróság is elvetette, de az ortodox egyház ismét fellebbezéssel élt, melynek nyomán április 14-re bukarestbe kérették Tőkés László EP-képviselőt. Végezetül Tőkés László bejelentette, hogy a sajtótájékoztató után a kanadai székhelyű Rákóczi Alapítvánnyal folytat tárgyalásokat az itteni magyar fiatalok támogatásának lehetőségeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!