ERDON Helyi hírek

2008.04.30. 15:38

A Kárpátia-koncert betiltását kéri az Új Jobboldal

<p>Bihar megye - A Kárpátia Zenekar nagyváradi koncertjének betiltását kérte nyílt levélben a román belügyminisztertõl az Új Jobboldal nevû szélsõségesen nacionalista román szervezet.</p>

A 2003-ban alakult magyar együttes május 1-jén lép közönség elé a partiumi városban. A román szervezet szerint a Kárpátia zenéje sértõ és provokáló a románok számára, hiszen az együttes dalszövegei a trianoni szerzõdés megsemmisítésére buzdítanak, és valamennyi lemezük fõ témáját Nagy-Magyarország visszaállítása képezi.


Alexandru Santu, az Új Jobboldal Kolozs megyei szervezetének elnöke által aláírt nyílt levél emlékeztet arra, hogy tavaly áprilisban Kolozsváron is fellépett az együttes. Akkor ez ügyben egy kolozsvári bírósághoz büntetõjogi keresetet nyújtottak be, amit azonban nem vettek figyelembe - írja Santu. Az Új Jobboldal március 15-én Kolozsváron magyarellenes
tüntetést szervezett.


Alina Dinu, a Bihar megyei rendõrség szóvivõje szerint nekik nem áll módjukban betiltani a koncertet, mivel ez egy magánintézményben, nevezetesen a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében lesz megtartva. „A rendõrség nem léphet közbe olyan rendezvények esetében, amelyeket privát helyen tartanak. Ha a koncertet követõen jelzéseket kapunk olyan megnyilatkozásokról, amelyek a nemzetbiztonságot veszélyeztetik, vagy amelyek gyûlöletre és területi szeparatizmusra buzdítanak, vizsgálatot indítunk. A szervezõk viselik a felelõsséget azért, hogy mi történik egy ilyen eseményen” – nyilatkozta Alina Dinu. A nagyváradi koncertet az Erdélyi Magyar Ifjak váradi szervezete rendezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!