ERDON Helyi hírek

2008.03.17. 07:30

Testvértelepülés lett Érkávás és Ópályi

<p>Szatmár megye - Három esztendeje indult testvértelepülési kapcsolat törvényes keretek közti topvábbfejlesztésének óhajáról írt alá megállapodást március 14-én délután a Szatmár megyei Érkávás és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályi önkormányzata.</p>

Az Ópályiba összehívott ünnepi közös ülésen részt vevő  önkormányzati képviselők döntésének eredményeképpen a két település polgármetere: Ioan Todoran és Erdélyi Miklós látta el kézjegyével az erről szóló hivatalos nyilatkozatot.

Közös emlékezés

Gazdag művelődési programmal várták a helybeliek az Érkávásról, Gencsről és Adyfalváról érkezett vendégeket. A testvértelepülési kapcsolat hivatalosítását követően a két önkormányzati testület tagjai részt vettek a 160 esztendeje kirobbant  márciusi forradalom tiszteletére rendezett emlékműsoron.

Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület számos helyi vonatkozást is felelevenítő ünnepi beszéde után,  a Jókai Mór nevét viselő helybeli iskola diákjainak  ünnepi műsora következett.

Az emlékműsort követően Falusi Múzeum és Galéria megnyitására került sor. Ópályi lakosai erre az alkalomra fejezték be önerőből a helység régi iskolaépületének átalakítását. Egy olyan, többrendeltetésű művelődési központ létrehozását, mely a múlt emlékeinek összegyűjtésével és megőrzésével néprajzi múzeumnak ad helyet, tág kiállítótermével pedig képzőművészeti tárlatok fogadására is alkalmas. Ez utóbbiban első kiállítóként Biró Lajos Mátészalkán élő képzőművészt fogadták, kinek több mint húsz köztéri alkotása csodálható meg Magyarország különböző településein. Ő a sokak által ismert mátészalkai Kálvin-, Szent István-, Kölcsey Ferenc szobor és a Hét vezér díszkút, valamint az idei Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyíregyházán felavatott Kölcsey emlékmű alkotója. A művész eddigi térplasztikai alkotásainak makettjeit és fényképfelvételeit bemutató tárlatát Fülöp István, a megyei önkormányzat elnöke nyitotta meg.

A testvértelepülési kapcsolat aláírása, valamint  a 48-as forradalom kitörésének 160. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényt közös diófaültetés zárta. A hivatalos program után – fehér asztal mellett, hagyományos vendégszeretettel – a kapcsolatok továbbépítésének lehetőségeiről folyt a helybeliek és vendégek hosszantartó beszélgetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!