ERDON Helyi hírek

2008.03.14. 13:05

Ásót, kapát ragadtak és fákat ültettek

<p>Nagyvárad - Péntek délelőtt a Bihar megyei EKE és nagyváradi RMDSZ-szervezet választmányi tagjai fákat ültettek a Rulikowski temető körgyűrű melletti részén, valamint a városi strandnak a Körös-parti oldalán</p>

Gereblyével, ásóval és kapával felfegyverkezve mentek péntek délelőtt a Bihar megyei EKE és a nagyváradi RMDSZ választmányi tagjai a Rulikowski temetőbe és a városi strandra annak érdekében, hogy összesen 151 facsemete (juhar, tölgy, gyertyán, szilva stb.) elültetésével hozzájárulnak a megyeszékhely zöldövezetének a bővítéséhez (ennyi küldött volt jelen a szervezet újraalakulásán). A hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés céljából a két helyszínt felosztották egymást közt: a sírkertben a várad-ősi és az újvárosi körzetek vezetői szorgoskodtak, az Ady Endre Kulturális Központ háta mögött pedig a réti, a rogériuszi, az olaszi, a velencei, a szőlősi, a biharpüspöki és a csillagvárosi RMDSZ-tagok kertészkedtek. Biró Rozália váradi RMDSZ-elnök érdeklődésünkre elmondta: az ötlet Lakatos Péter képviselőtől származik, aki a helyi szervezet újraalakuló ülésén vetette ezt fel.

Szimbolikus érték

Az akciónak szerintük szimbolikus értéke is van, mivel az elültetett és megfogant fák a magyarság ittlétének kontinuitását és a jövőbe vetett hitet is jelképezik. Azért döntöttek e két helyszín mellett, mivel viszonylag védettebb övezetekre van szó, s így a fiatal növények kevésbé vannak kitéve a vandál kezeknek.

Szabó József alelnök arra hívta fel a figyelmet: az Európai Unió normái szerint egy állampolgárra minimum 26 négyzetméter zöldövezet kell jusson, és Váradon ez az érték még a 10 négyzetmétert sem éri el. Székely Zoltán és Crăciun Mircea, a Bihar Megyei Erdélyi Kárpát Egyesület alelnökei elárulták: az EKE programjában a természetjárás mellett a környezetvédelem is szerepel, ezért örömmel csatlakoztak a faültetőkhöz.

Ciucur L. Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!