ERDON Helyi hírek

2008.03.27. 14:56

Összegzett a leköszönt kormányfőtitkár

<p>Nagyvárad - Ilie Bolojan leköszönt kormányfőtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón vont mérleget közel egyéves tevékenysége fellett. Helyi és országos ügyeket egyaránt érintett.</p>

Ilie Bolojant tavaly áprilisban nevezték ki kormányfőtitkárnak. Elmondása szerint a beosztásából fakadó kötelezettségeken túl főleg arra igyekezett összpontosítani, hogy növelje a romániai közszolgáltatások átláthatóságát és csökkentse a bürokráciát. Ennek érdekében országos szinten is gyakorlatba ültette a Bihar megyében sikerrel elkezdett projekteket, úgymint: az útlevelek, gépjárműbejegyzési okmányok és jogosítványok két óra alatt történő kibocsátása vagy a hivatalok ügyfélbarát környezetének a kialakítása. Fontosnak tartotta az Állami Protokollkezelő Vállalat átszervezését is, melynek érdekében konkrét lépéseket határozott meg arra vonatkozólag, hogy a tisztségükből távozó hivatalnokok miként kell felszabadítsák a szolgálati lakásukat és az ingatlanokat hogyan lehet nyilvános közárverésen értékesíteni. Arról is döntött, hogy a szolgálati lakások lakbérének az értéke a valósi piaci árat tükrözze.

Statisztikai adatok

Közlése szerint a közbeszerzési eljárások rendszerének hatékonyabbá tétele sem kerülte el a figyelmét: olyan törvénymódosításokat indítványozott, melyek lehetővé tették, hogy rövidebb idő alatt lehessen megoldani az olyan kényes szituációkat, amelyek akadályozták az ügymenetet. A leköszönt kormányfőtitkár ugyanakkor statisztikai adatokat sorolt fel azon állításának az alátámasztására, hogy tevékenységének köszönhetően több támogatás jutott a Bihar megyei tanügynek és egészségügynek. Külön kiemelte azt a legutóbbi kormányhatározatot, mellyel a kabinet 15 millió lej támogatja a nagyváradi körgyűrűn zajló munkálatoknak a folytatását. Ilie Bolojan azt is bejelentette, hogy hamarosan belép a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), majd újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte: csodálkozik azon, hogy Mihai Groza polgármester csak a mandátuma végéhez közeledve vette észre, hogy a városháza igazgatóságai nem eléggé nyitottak, felkészültek és átláthatóak. Hozzátette: megitélésben mindig a fejétől bűzlik a hal.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!