ERDON Helyi hírek

2008.03.25. 09:42

Mezőgazdasági kifizetések, kedvező hitelek

<p>Bihar megye- A szakügynökség (APIA) adatbázisában szereplő statisztikák szerint a tavalyi évre vonatkozó, kifizetés alá mezőgazdasági területek összfelülete az Európai Unióval történő egyeztetést követő felületnagyság alá esett, így a becslések szerint az ilyenkor elengedhetetlen ellenőrzések után körülbelül 8.713.810 összhektárnyi földterület után lesznek kifizetések.</p>

Az elmúlt héten az APIA letette az első olyan kérvényt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (MADR), melyben a kifizetések lebonyolításához szükséges alapok lehívását igényli, körülbelül 167.000 olyan mezőgazdász számára, akik teljesítik az ehhez szükséges feltételeket. Bihar megyében közel 8.000 farmer esik ebbe a kategóriába és a szakügynökségnek az a szándéka, hogy legkésőbb május végéig lebonyolítsa a tavalyi évre vonatkozó kifizetéseket.

Annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a földműveseknek a tavaszi mezőgazdasági munkákhoz, az APIA ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményezett a Vidéki Hitelgarantáló Alappal (FGCR), valamint számos privát és állami bankkal. Az ezen pénzintézetek által, kedvező körülmények között nyújtott hiteleket főleg azok a farmerek vehetik igénybe, akik 10 hektárnál nagyobb földterülettel rendelkeznek. Mindez azt jelenti, hogy a földművesek által kapott hitelek értéke megegyezik majd annak az összegnek a 75 százalékával, mely az APIA által kiadott igazolvány alapján az európai uniós alapokból járna az illető személynek, a FGCR pedig a farmer által igényelt hitel ötven százalék fogja garantálni.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!