ERDON Helyi hírek

2008.03.06. 14:36

A holodomorra emlékeznek Váradon

<p>Nagyvárad - Az 1932-33-ban történt ukrajnai népirtásra, a holodomorra emlékező kiállítás nyílt március 6-án csütörtökön a nagyváradi városi kultúrházban.</p>

A Pro Democratia civil szervezet, a Familia folyóirat és a Coriolan Tamaian Egyetemi Diákszövetség által szervezett vándorkiállításon fényképek, dokumentumok, különböző tárgyak, illetve filmek segítségével emlékeznek a szovjet kommunista diktatúra mintegy 10 millió ukrán áldozatára, illetve a román gulág kétmillió áldozatára. A csütörtöki megnyitón jelen volt Kornelia Luskalova, Ukrajna romániai nagykövetsége mellett működő Kulturális és Információs Központ igazgatója, Ioan Bodnar, a Romániai Ukránok Szövetségének elnöke, valamint Mircea Ghitea, Bihar megye prefektusa is.

Luskalova felolvasta Ukrajna romániai nagykövetének üzenetét, melyből kiderült, hogy a kiállítás célja megismertetni az emberekkel a hetvenöt évvel ezelőtt történt tragédiát, amikor a kommunista diktatúra tudatos és cinikus politikai döntésekkel éheztetett halálra többmillió ukránt. Az ukrán kormány kezdeményezte, hogy a világ országai hivatalosan ismerjék és ítéljék el a holodomort, mint az ukrán nép ellen elkövetett népirtást. Ezt az indítványt benyújtották a román parlamentnek is - hangzott el. A kiállítás jövő péntekig tart nyitva, munkanapokon 9.30-15.30 órák között látogatható. A vándortárlat Suceava és Bukarest államások után érkezett Nagyváradra.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!