ERDON Eletmód

2010.02.23. 09:58

Megterheli szervezetünket a természet éledése

<p>A tavaszi fáradtság létét mára a tudomány is elismeri. Nehéz az átállás a téli időszakról a tavaszira, ismét hozzá kell szokni a napsütéshez és a hosszabb nappalokhoz.</p>

Tavasszal ólmos fáradtság vesz rajtunk erőt, a természet megújulását melankolikus nyugalommal vesszük tudomásul, és szeretnénk mindezt a paplan alól végignézni. Szellemünk alig várja a felfrissülést és a természet éledését, testünk mégsem képes a környezettel együtt megújulni. Dr. Puskás Csaba háziorvos szerint több oka is van ennek az állapotnak. Télen ellustulunk, mozgásunk a minimálisra redukálódik. Hiányzik életünkből a napfény, szervezetünk fokozottabban küszködik vitaminhiánnyal, a téli egyoldalú táplálkozás miatt. Persze ma már egész télen lehet narancsot, banánt kapni, de ezeknek az éretlenül leszedett, konténerekben tárolt gyümölcsöknek messze elmarad a vitamintartalma a nyári friss gyümölcsök mögött. Egyre divatosabbak a különböző vitamin tabletták is, de ezek sem vehetik fel a versenyt a friss zöldségekkel. Másik ok az időjárás-változás. Egészen pontosan frontváltozások, amelyek komolyan megterhelik szervezetünk alkalmazkodóképességét. Ezeket a változásokat tudatosan nem vagyunk képesek érzékelni, de idegrendszerünk, mint érzékeny antenna, minden apró nyomásváltozásra reagál. Ha a változás túl gyors, szervezetünknek nincs ideje alkalmazkodni, túl hevesen reagál. Így alakulnak ki a hirtelen hangulatváltozások, ingerlékenység, fejfájás, súlyosabb esetben keringési zavarok, alvásproblémák, depresszió. A vérnyomásproblémával küszködőknek is fokozottabban oda kell figyelniük állapotukra. Biológiai óránk egyaránt követ napi, hónapok és évszakok szerinti ritmusokat is. Megfigyelhető, hogy bizonyos betegségek kiújulása mindig tavasszal történik, aminek hátterében élettani működések évszakos hullámzása áll. Ilyen például a szerotonin forgalom, amely tavasszal van éves mélypontján. A szerotoninnak fontos szerepe van a szorongások csökkentésében, a hangulat és az aktivitás szabályozásában. Mint a legtöbb esetben itt is lehet figyelni a megelőzésre. Télen is válasszunk a lehetőségeknek megfelelően vitaminban gazdag ételeket, végezzünk téli sportokat. Gyógyszer nincs, csak az általános tanácsok. „Elengedhetetlen a sok mozgás, minél több szabadban töltött idő. El lehet kezdeni pakolászni a kertben, vagy nagyokat sétálni, kirándulni. Be kell "járatni" a télen legyengült immunrendszert. El lehet kezdeni, és kell is változtatni az étrenden. Ez eleinte nehéz, de ahogyan sorban jelennek meg a friss zöldségek, gyümölcsök egyre többet lehet belőlük enni. Sokan iktatnak be tisztítókúrát a tavasz közeledtével, ám ilyenkor mindenképpen kérjük ki orvos tanácsát is, mivel egy rosszul választott tisztítókúra komolyabb károkat is okozhat" - ajánlja a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!