ERDON Eletmód

2017.11.14. 10:11

Veszélyesek lehetnek a citrusfélék is!

Veszélyes gombaölő szerekkel kezelt citrusokat lehet nálunk kapni, hívta fel a figyelmet a napokban az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője.

Veszélyes gombaölő szerekkel kezelt citrusokat lehet nálunk kapni, hívta fel a figyelmet a napokban az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője.

Eddig is olvashattunk arról, hogy a déligyümölcsök héját nem ajánlatos felhasználni, mivel különböző tartósító- és gombaölőszerekkel kezelik, a napokban azonban Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője kijelentette: a thiabendazollal, illetve imazalillal kezelt citrusok rákkeltőek lehetnek akkor is, ha csak a belsejüket fogyasztjuk el. „Figyelmesen olvassák el a termékek címkéjét, s jó ha tudják, hogy az imazalillal kezelt citrusok emberi fogyasztásra nagyon veszélyesek. A citrusok héját fedő thiabendazol és imazalil növényvédő, gombaölő hatású szerek, melyek akkor is kifejthetik mérgező hatásukat, ha a héjukat nem fogyasztjuk el. A gyümölcsöket meg kell mosni, hogy a szereket eltávolítsuk a felületükről ” - jelentette ki a hatóság vezetője, aki azt is hozzátette: az imazalil nevű növényvédőszer használatát az uniós szabályok tiltják. Mint elmondta, a gyümölcsök színe, szaga nem árulkodik arról, hogy ilyen anyagokkal kezelték-e azokat.

Kísérletek

Az imazalilról egyébként évek óta megjelent tanulmányok állítják, hogy veszélyes - állatkísérletekben libabőrösséget, izomkoordinációs zavarokat, remegést, émelygést, hányást figyeltek meg. Egy 2001-es angol toxikológiai értékelés szerint a szer patkányoknál a máj kóros megnagyobbodását okozta, és megzavarta a pajzsmirigyműködést. Ami pedig a thiabendazolt (E233) illeti: ez egy gomba- és parazitaölő-szer, melyet élelmiszeripari adalékanyagként, féreghajtóként, permetszerként, és fémek okozta mérgezések ellen is használnak. Egy 2001-es japán tanulmány szerzői azt találták, hogy az E233 egereknél vesekárosodást, a húgyhólyagban pedig hiper- és metapláziát okozott (azaz jóindulatú szövetfelszaporodást, amely a rák megelőző állapotának számít).

A hatóság vezetője mindezek ellenére nem tért ki arra, hogy miért engedélyezik az ezekkel kezelt gyümölcsöknek a forgalmazását Romániában, s arra sem, hogy legalább ezentúl végeznek-e majd ilyen jellegű ellenőrzéseket. Továbbá arról sem szól a hír, hogy mi a helyzet a többi, citrusok tartósítására használt szerrel – mint például a bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), vagy a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232). Ezeket az anyagokat ráadásul többnyire kombinálva alkalmazzák, így hatásuk összeadódhat. Több helyen megemlítik például, hogy a thiabendazol és a bifenil, illetve a thiabendazol és az orto-fenil-fenolát kombinációja növeli a hólyagrák kialakulásának veszélyét.

Mint érdeklődésünk során kiderült, a Bihar megyei Fogyaszóvédelmi Hatóság sem ellenőrzi a citrusfélék káros anyag tartalmát. „Az ellenőrzések tematikája Bukarestből érkezik, várjuk, hogy kapunk-e valamit ezzel kapcsolatban, egyelőre azonban nem értesítettek bennünket semmiről” - mondta az intézmény általunk megkérdezett munkatársa.

Mit tehetünk?

Bár sok minden nincs tisztázva, az világos, hogy a citrusok héját – hacsak nem bio termékről van szó – nem szabad fogyasztásra felhasználnunk. Egy másik jó tanács, hogy a gyümölcsöket mossuk meg alaposan, akkor is, ha a héjukat nem használjuk fel, mivel hámozásnál könnyen a kezünkre, vagy a gyümölcs húsára kerülhetnek a szermaradványok. Azt viszont tudnunk kell, hogy mivel anyagok fokozatosan beszívódnak a héjba, sőt, még a gyümölcs húsába is, teljes eltávolításukra nincs lehetőség, figyelmeztetnek a szakértők. Fontos az is, hogy dobjuk ki a citrusok csomagolópapírját, mivel a jobb hatás érdekében állítólag azt is gyakran átitatják a szerekkel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!