ERDON Eletmód

2010.05.27. 16:51

Az elhízás már népbetegség

<p>Manapság egyre több ember küzd túlsúllyal, ami nem csak esztétikai problémát jelent. A plusz kilók egészségünket is károsítják.</p>

Napjainkban egyre több a túlsúlyos ember, az elhízás már lassan népbetegségnek számít. Ami elszomorító az az, hogy már a gyerekeken is szaporodnak a fölös kilók, ami elsősorban a testmozgás hiányának és az egészségtelen táplálkozásnak tudható be. Egyre inkább az autót használjuk séta helyett, főleg ülő munkát végzünk és rengeteget tévézünk. A fogyókúra lassancskán művészetté válik, és egyre több ember állandó beszédtémájává.
 
Mitől hízunk el?

A túlsúly attól alakul ki, hogy több kalória kerül a testünkbe, mint amennyi a normális működéshez szükséges, ezt a szervezet zsírként tárolja. Az elhízás általában hosszú éveket igényel, mégis a legtöbben pár hét alatt szeretnének megszabadulni tőle. Figyelni kell a megfelelő testsúly elérésére és megtartására, mivel ezáltal nagyban csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Nem utolsó sorban pedig mindenkinek jobb lesz a közérzete is. A túlsúly hatásaként jelenik meg a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, izületi problémák. Számos elmélet született annak meghatározására, hogy ki számít túlsúlyosnak és ki nem. Azonban mindenki számára a saját maga énképe a legfontosabb, mindenki maga érzi milyen a közérzete. A leghatásosabban az étrend megváltoztatásával és minél több mozgással, naponta minimum 30 perc aktív mozgással, lehet leadni a plusz kilóinkat. A túlsúllyal küszködőknek ajánlatos felhagyni a dohányzással és meg kell találni a pihenésre alkalmas időt.
 
Egészséges étrend

Minél kevesebb állati eredetű zsiradékot kell fogyasztani, ami mellé természetesen elengedhetetlen a gyümölcs, zöldség, rostban gazdag gabonák, hal, és a folyadék. Naponta 1,5-2 liter folyadékot érdemes fogyasztani, lehetőleg ásványvizet, tejet és gyümölcslét. Érdemes visszaszorítani a só fogyasztását, és minél kevesebb előre csomagolt élelmiszert enni. A túlsúlyos gyermekeknél sokszor a szülők hibáznak, túl elfogultak ahhoz, hogy felismerjék saját gyermekeiken. Az USA-ban már a 2-19 éves gyermekek 17%-a elhízott. Az elemzések számos érdekes tényre világítottak rá. A szülők ritkábban tudatosítják magukban gyermekeik súlytöbbletét, ha maguk is túlsúlyosak. A magasabb iskolai végzettségű szülők gyermekei kisebb arányban híznak el, valamint a kulturális hatások is befolyásolják azt, hogy a szülők milyennek látják gyermekük testalkatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!