ERDON Eletmód

2010.02.14. 15:41

Fények a lakásban

<p>A lakberendezőket kivéve többségünk nem sokat töri a fejét a megvilágítás megtervezésén, amikor lakása berendezéséről van szó. A "kötelező" mennyzetvilágításon és néhány álló-, illetve asztali lámpán túl alig-alig kísérletezünk…</p>

A természetes és mesterséges fények, valamint az alkalmazott színek együttesen határozzák meg az otthon hangulatát, és a jó megvilágítási terv többféle fény kombinációját tartalmazza. A legjobb a természetes fény, ezért arra kell törekedni, hogy a legtöbb külső fény bejusson a lakásba, minél nagyobb ablakokkal, az épület megfelelő tájolásával. Ha ebbe nincs beleszólásunk, akkor a meglévő adottságokkal kell jól gazdálkodni: északi tájolású, kis ablakos otthonokban megfontolandó a függönyök mellőzése, vagy rendkívül vékony muszlin- és voile anyagok használata a sűrűbb szövésűekkel szemben. A kíváncsi tekintetek kizárására elegendő rolót, redőnyt felszereltetni. Ez utóbbiak az erős napfény kiszűrésére is alkalmasak.

Trükkök


A sötétebb helyiségek világosíthatóak úgy is, hogy az ablakkal szemben tükröt szerelünk a falra, illetve a tömör belső ajtókat üvegbetétesekre cseréljük. Az ilyen lakásokban érdemes világos bútorokat, szőnyegeket használni, valamint ügyelni arra, hogy az ablak előtt ne legyen túl magas fa vagy bokor, amely kizárja a fényt. A mesterséges fény sosem tud olyan hatásos lenni mint a természetes, de ügyes használatával kellemes belső tereket lehet kreálni. A plafon közepére biggyesztett, egyetlen százas égőt jobb, ha elfelejtjük! Ennél borzalmasabb megvilágítás talán csak akkor állítható elő, ha egyetlen hatvanas égőt használunk. Az általános fény nyomasztó hatású lehet, unalmas és lapos megvilágítást ad. A szoba stílusától függően helyettesíthetjük spotfényekkel vagy csillárral, de ezek mellé még mindenképpen kellenek kisebb, elszórt fényforrások, úgy is mint állólámpa, asztali lámpa, falilámpa és egyedi lámpák könyvespolcok, festmények megvilágítására.

Fényeffektusok

Különleges fényeffektus érhető el a manapság népszerű felfelő világító lámpákkal is. Fontos, hogy az összes fény külön-külön kapcsolható legyen, sőt a fényerő szabályozó kapcsoló sem hátrány, mert így tudunk mindig az alkalomhoz illő fénykombinációkat létrehozni. A hangulatfények nagyszerűen árnyalják az egységes, központi megvilágítást és kiemelnek szép elemeket a berendezésből. Egyes fények lefelé világítanak, mások felfelé, megint másokkal tárgyakra fókuszálhatjuk a szemlélő tekintetét. Jó formájú növények, virágkompozíciók elé helyezett fénnyel még a falra is vetíthetünk árnyékokat.
A fények elhelyezésének stratégiai megtervezésén túl gondolnunk kell a lámpatestek formájára is, és az energiatakarékosságra, ezért törekedjünk kevés áramot használó, hosszú élettartamú kompakt fénycsövek vásárlására, amelyek villanykörte foglalattal is kaphatók. A körték színe sem másodlagos szempont, a fehéres-kékes égők hideg-rideg érzetet adnak, bár egy egyébként is hideg színekkel berendezett lakásban ez nem feltétlenül elvetendő ötlet. A sárgás fényű villanykörtékkel bensőségesebb hangulatot lehet teremteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!