ERDON Eletmód

2008.03.07. 14:20

Több házimunka = több szex

<p>Több házimunka = több szex: többek között erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók, akik az amerikai családi élet, ezen belül a családi munkamegosztás változásának különböző aspektusait vizsgálták az utóbbi négy évtized tükrében.</p>

A New Yorkban csütörtökön közzétett jelentés, amely a Jelenkori Családok Tanácsa (Council on Contemporary Families) elnevezésű szervezet megbízásából készült számos, a családok dinamikájával kapcsolatban készült friss tanulmányt összegez. A dolgozatok főbb tanulságai közé tartozik, hogy komoly elmozdulás történt a családokban: a férfiak kétszer annyi házimunkát végeznek, mint negyven évvel ezelőtt, és háromszor annyi időt töltenek gyermekeikkel, mint mondjuk akár saját apjuk tette a maga idejében. "A férfiak és a nők még korántsem egyenlők, ám a játékszabályok már alapvetően és visszavonhatatlanul megváltoztak" - állította az egyik tanulmány.

Nem viszik túlzásba…

A házimunka megosztása a boldogabb házasság és gyakoribb szexuális élet záloga is lehet egyben - szögezte le a "Lusta férj: Hogy vegyük rá a férfiakat több atyai és házimunkára" című könyv szerzője. A San Franciscó-i pszichológus arra a meggyőződésre jutott, hogy "ha egy férfi házimunkát végez, akkor a nő úgy érzi, hogy valóban törődik vele, és nem csupán szolgálónak tekinti. Viszont ha a nő állandó stresszben él a kaotikus háztartás miatt, és a párja a tévé előtt henyél, miközben ő porszívózik, az bizony hervasztóan hat a szexuális vágyára." Más kutatók viszont arra a következtetésre jutottak, hogy azt az elismerést, amit a nők az utóbbi évtizedekben kivívtak maguknak a munkahelyükön, még mindig nem érték el a házitűzhely mellett. "Habár hosszabb időt szentelnek a hivatásuknak, és visszavettek a házimunkából, a férfiak továbbra sem viszik túlzásba az otthoni segítséget" - írták tanulmányukban a Kaliforniai Egyetem szociológusai.

Adataik szerint a hatvanas évek óta 15 százalékról 30 százalékra nőtt az az idő, amit a férfiak a háztartásra fordítottak. Eközben egy átlagos családanya házimunkája heti két órával csökkent. "A férfiak több házimunkát vállalnak át, ha párjuk munkaideje megnő, többet keres és többet tanul" - tapasztalták a szerzők.

A kétkeresős családok élete jelentősen megváltozott a korábbi családmodellekhez képest - csatlakozott véleményével a tanulmányokhoz az amerikai Dolgozó anya magazin alapítója. "Generációs váltás történt, amely meglehetősen erős" - mondta Carol Evans, s ki is fejtette, mire gondol: "A fiatalabb apáknál már természetes igény, hogy segítsenek és kivegyék a részüket a háztartásból. Nem abban az értelemben lettek egyenlők, amire egy nő felszisszen: Hú, ez aztán az egyenlőség , de már sokkal előrébb jutottak az úton."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!