ERDON Eletmód

2008.03.25. 08:06

Március 25: a magzatgyermek napja

<p>Mi európaiak az emberi életet a születés pillanatától számoljuk. Az anyaméhben fejlödő magzat felfogásunk szerint még nem gyermek. Ismerjük-e eléggé a méhen belüli élet nagyon is fontos fejlődési folyamatát? Március 25-én, a magzatgyermek napján idézzük fel e kilenc hónap fő jellemzőit.</p>

A magzatgyermek fejlődése főképpen a kezdeti szakaszban különösen meghatározó, még akkor is, ha várandós kismama és környezete, az édesapa, nem látja, nem érzi, hogy történt valami. Általában egy hónap elteltével ad jelzést magáról az anyaméhben rohamosan fejlödő új élet.

A kínaiak már az ókor óta tudják, hogy az emberi élet a fogantatás pillanatában kezdődik. Abban a pillanatban, mikor a női petesejtet megtermékenyíti a hím ivarsejt. Az élő természet eme jellegzetes tulajdonsága az emlősőkre, főként az emberre jellemző.

Mi történik az anyaméhben?

A fogamzás utáni első 24 órában már kialakul a magzatgyermek teljes, csak reá jellemző DNS-állománya. Így már az első nap után az is eldől, hogy szülei fiúcskának vagy leánykának fognak örvendezni. A második héten már formálódik a fogazat, a kéz, a láb. Ilyenkor már jól látható a füle, a szája és a nyelvecskéje. A harmadik héttől dobog a szíve. Észlelhető az agyműködése. A magzatgyermek életének első hónapja alatt a fogamzáskori méretének a tízszeresére nő. Belső, porcos váza csontozattá szilárdul. Negyven izomcsoport kezdi első gyakorlatait. A baba már tudja szopni az ujját. A nyolcadik hétre már minden szerve kialakul. A harmadik hónapban a baba már tud hunyorítni. Nyel, és a nyelvét mozgatja. Alszik és ébred. A kéz- és lábujjacskáin feltűnik a köröm. Saját egyedi ujjlenyomata alapján akár személyi igazolványt is igényelhetne. Érzékeny az érintésre. Magzatvizet szív be, amely segíti a légzőszervek fejlődését. Az életfolyamataihoz szükséges oxigént a köldökzsinóron keresztül „szerzi be”.

A negyedik hónaptól a születésig

A negyedik hónapban a kisbaba agya elkezdi az érési folyamatot, ami kb. 14 éves koráig tart. A köldökzsinóron keresztül kapja a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Az anya által elfogyasztott táplálék egy-két órán belül már a pici szervezetében is megjelenik. A buksi fejen megjelennek az első hajszálak, van szemöldöke és szempillája. Ebben az időszakban már gyors szemmozgást is észleltek, ami azt jelzi, hogy a baba álmodik. Kialakul az alvásrend. A csimota izeg-mozog. A kismama – főként pihenés közben – érzékeli, hogyan forgolódik nyújtózkodik, focizik. A magzati élet felénél a baba elég nagy és erős már, ezért olyan erővel tudja megrúgni az anyaméh külső falát, hogy az akár ki is dudorodhat. Ma bukfenceztem egyet! Üzeni mamájának, hogy jól érzi magát a hat hónapos kisbaba a méhfalon keresztül. De nem szereti az erős hangokat, a zörejeket.

Foglalkozni kell vele

A hetedik hónap elején a kisbaba már mind a négy érzékszervét használja. Kinyitja, becsukja és forgatja is a szemét. Ízlel, érint, ásít, köhög, sőt csuklik. Már felismeri édesanyja hangját. Szereti, ha énekelnek vagy mesélnek neki. Kis öklének szorítása most még erősebb, mint születése után. Mintegy felkészülésképpen a mindennapi életre kevéske ellenanyagot kap édesanyjától. Ezek az ellenanyagok sok betegségtől védik majd meg. Hát nem csodálatos a természet eme gondoskodása? Az utolsó két hónapban tovább gyarapszik. Bőre alatt kialakul az a zsírréteg, amely a születés után biztosítja teste állandó hőmérsékletét. A 9. hónapban fejjel lefelé fordul. Készül elhagyni az anyaméhet. Tüdeje már teljesen kifejlett, és alkalmas arra, hogy lélegezzen. Születése után ő is látható része lesz annak az értékes láncolatnak, amely az emberiség múltjából a jövő felé tart. (Tudományos szakdokumentáció alapján összeállította Jakabffy László.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!