ERDON Egészség

2018.06.21. 09:55

Mire vigyázzunk nagy melegben

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) közleményben hívja fel a figyelmet arra, milyen óvintézkedéseket szükséges betartanunk a nagy melegben, mire kell ügyeljünk ilyenkor.

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) közleményben hívja fel a figyelmet arra, milyen óvintézkedéseket szükséges betartanunk a nagy melegben, mire kell ügyeljünk ilyenkor.

A magas hőmérsékletek főleg a gyerekek, az idősek, a fogyatékkal élők, a krónikus betegek egészségére lehetnek rossz hatással, illetve azokra, akiknek munkájukból kifolyóan sokat kell kint tartózkodniuk.

A DSP közleménye szerint a következőket kell szem előtt tartanunk ilyenkor: lehetőleg szerint 11 és 18 óra között ne végezzünk kinti fizikai munkát, s minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Ha viszont nem tudjuk elkerülni, árnyékos helyeken menjünk, viseljünk napszemüveget, napellenzőt, vagy szalmakalapot; szellős, természetes anyagból készült világos ruhákat válasszunk és mindig legyen nálunk ivóvíz. Igyunk naponta legalább két liter vizet (ásványvizet, gyümölcs-, illetve zöldségleveket), ne várjuk meg, míg megszomjazunk. Tizenöt-húsz percenként szükséges innunk, s lehetőleg ne hideget, mivel a hideg italok kevésbé hidratálnak. A gyógynövényekből készült langyos, enyhén megédesített teák is ajánlottak.

Vitamindúsan

Könnyű, kalóriaszegény ételeket fogyasszunk – például sovány rostonsültet, tejtermékeket, gabonákat és minél több friss zöldséget és gyümölcsöt. (Egy adag joghurt ugyanolyan eredményesen hidratál, mint ugyanannyi víz.) Ne fogyasszunk alkoholt, ugyanis az csökkenti a szervezet védekezőképességét a meleggel szemben, s kerüljük a magas koffeintartalmú italokat is, mint a kóla, vagy a kávé, ugyanakkor a magas cukortartalmúaktól is óvakodjunk, ugyanis azoknak vízhajtó hatásuk van. A langyos zuhany, az ásványvizes spray jó hatású, a lakásban használjunk ventilátort, vagy légkondicionáló berendezést – ez utóbbit úgy állítsuk be, hogy a benti hőmérséklet öt fokkal legyen alacsonyabb a kintinél. Az ablakokat akkor nyissuk ki, amikor a kinti hőmérséklet alacsonyabb a bentinél, napközben pedig húzzuk el a sötétítőket. Minél kevesebb mesterséges fényt használjunk, zárjuk el azokat a háztartási gépeket, elektronikus felszereléseket, amelyekre épp nincs szükség.

11 és 18 óra között nem ajánlott napozni, amúgy napozáskor mindig védenünk kell a szemünket, a fejünket.

Vigyázzunk rájuk

Azoknak, akik a szabadban dolgoznak, tudniuk kell, hogy a munkaadóknak kötelességük megfelelő körülményeket biztosítani ilyenkor, a munkaidő és a szünetek váltakoztatásával, a munkaidő csökkentésével. Ha a kinti hőmérséklet két egymást követő napon keresztül túllépi a 37 fokot, a munkaadók kötelesek személyenként 2–4 liter ásványvizet biztosítani, továbbá védőfelszerelést, ventilációt a helyiségben és zuhanyozási lehetőséget. Amennyiben ezeket nem tudják teljesíteni, csökkenteniük kell a munkaidőt, lehetőleg 11 óra előtt és 17 óra után szükséges beütemezniük.

Fontos, hogy ilyenkor vigyázzunk a tőlünk függő személyekre – gyerekekre, idősekre, fogyatékkal élőkre – s rendszeresen kínáljuk őket innivalóval, még ha ők nem is kérik. Ne hagyjunk senkit rosszul szellőztetett helyiségben, napon parkoló kocsiban. Tartsuk a kapcsolatot idős, beteg rokonainkkal, szomszédainkkal, ismerőseinkkel, s ne induljunk hosszú útra klímaberendezés nélküli kocsiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!