ERDON Bulvár

2011.03.31. 08:27

Japán erőmű: Nem terjesztik ki az evakuációs zónát

<p>A határértéket már több mint négyezerszer meghaladó mennyiségben találtak radioaktív jódot a sérült Fukusima atomerőmű közeli tengervízben - közölte csütörtökön az erőművet üzemelő japán cég.</p>

A japán kormány az egyre erősödő nyomás ellenére közölte, hogy egyelőre nem terjeszti ki az evakuációs zónát. Az Egyesült Államok közben a tengerészgyalogság különlegesen kiképzett egységét küldte Japánba.

A március 11-ei földrengésben és az azt követő cunamiban megsérült Fukusima atomerőmű közeli vizekben a megengedett határértéket 4 285-ször haladja meg a radioaktív jód mennyisége - közölte az erőművet üzemelő TEPCO nevű cég. A méréseket az erőműtől néhány száz méterre végezték. Az érték egy hete folyamatosan emelkedik: pénteken a határérték 1 250-szerese, kedden pedig 3 355-szöröse volt a radioaktív jód mennyisége a vízben.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közben azt tanácsolta a japán kormánynak, hogy növelje meg a jelenleg húsz kilométeres evakuációs zónát. A NAÜ előzőleg az evakuációs határértékét nagyjából kétszer meghaladó radioaktivitást mért egy az erőműtől negyven kilométerre található településen.

A japán kormányszóvivő az NAÜ bejelentésére reagálva közölte, hogy egyelőre nem tervezi az evakuációs zóna növelése. Edano Jukió közölte, hogy folyamatosan figyelik a helyzetet és cselekedni fognak, ha szükséges lesz. Az Egyesült Államok korábban azt tanácsolta állampolgárainak, hogy ne menjenek az erőmű nyolcvan kilométeres körzetébe, katonáit is kivonta a területről.

Közben az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy Japánba küldi a tengerészgyalogság nukleáris balesetek esetére kiképzett speciális mentőalakulatának nagyjából 155 tagját. Az egység tagjai nem fognak részt venni az erőműnél zajló munkálatokban, csak szakértői támogatást nyújtanak a japán hatóságoknak, ha szükség lesz rá - közölték amerikai tisztségviselők. A különleges egységre is vonatkozik, hogy nem mehet az erőmű nyolcvan kilométeres körzetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!