ERDON Bulvár

2010.03.04. 09:55

Takarítottak a pincében, Napóleon hajtincsére bukkantak

<p>Bonaparte Napóleon titokzatos hajtincsét is bemutatják azon a kiállításon, amelyet a Sydney városháza pincéjében talált tárgyaknak rendeznek az ausztrál nagyvárosban.</p>

A kiállítás kurátora csütörtökön azt mondta, hogy bár teljesen biztosak nem lehetnek benne, de egy a világosbarna hajtincshez csatolt levél alapján valószínűsítik, hogy az valóban a francia uralkodóé lehetett, és a halálos ágyán vágták le róla. Az ausztrál nagyváros 130 éves városházája pincéjében egy levél kíséretében bukkantak rá az 1821-ben 51 éves korában Szent Helena szigetén meghalt Napóleon hajára. A levélben egy Nedd Todd nevű skót férfi arról ír, hogy a tincset egy nőtől kapta, aki állítása szerint a Napóleon halálakor jelen levő William Crockat őrnagynak volt a testvére. "Ha nem tévedek, azt mondta, hogy fivére maga vágta le a hajat a jeles halottról" - írta Todd.

Margaret Betteridge, a városháza pincéjében talált tárgyakból rendezett kiállítás kurátora szerint köztudott tény, hogy Napoleon haját halála után levágták. Crockat-ot pedig ábrázolták egy a francia uralkodó halálos ágyáról készített festményen. Azt homály fedi, hogy a tincs hogyan került a Szent Helena szigetétől 13 ezer kilométerre fekvő Sydney-be.

"Nem tudjuk, hogy került ide. De ez nem az a dolog, amit valaki hamisítana" - vélte Betteridge az AFP francia hírügynökségnek hozzátéve, hogy nem ez volt az egyetlen különös tárgy, amire a Sydney városháza renoválásakor bukkantak. "Voltak például koporsódarabok is ott." - mondta. A legértékesebb talált tárgy azonban egy Sevres-i váza, amelyet az 1879-es nemzetközi kiállítás után adományozott Franciaország Sydney-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!