ERDON Bulvár

2010.03.01. 07:53

Chilei földrengés: Már 708 halott, kezdik a segélyek osztását

<p>A legfrissebb hivatalos adatok szerint már legalább 708 halottja van a chilei földrengésnek és az azt követő cunaminak - jelentette be vasárnap a chilei elnök.</p>

Michelle Bachelet közölte, hogy a kormány megkezdi a segélyek osztását. A bejelentés azután történt, hogy a földrengéshez közel esõ Conception városban élelmiszerboltokat kezdtek el fosztogatni az emberek.

Michelle Bachelet a mentést irányító tisztségviselõkkel folytatott megbeszélés után jelentette be, hogy a halálos áldozatok száma 708-ra emelkedett. A legtöbben, 541-en az epicentrumhoz közel esõ Maule régióban haltak meg, ahol egész települések vannak elvágva külvilágtól és a segítségtõl. A chilei elnök ugyanakkor arra figyelmeztett, hogy egyre növekszik az eltûnt emberek száma, és a halottak száma még emelkedhet. Bachelet közölte azt is, hogy a kormány megkezdi a különbözõ segélyek osztását.

A második legnagyobb chilei város, Conception polgármestere korábban közölte, hogy "sürgõs segítségre" van szüksége a városnak, ahol több boltba is fosztogatók törtek be, és a rendõrséget is ki kellett vezényelni. A polgármester kijelentette, hogy "súlyos biztonsági gondok lesznek az este", ha nem oldják meg az élelmiszerellátást. A segélyek hiánya "súlyos társadalmi feszültséget" okozhat - figyelmeztetett a polgármester.

Arról egyelõre nincsenek adatok, hogy mennyien sérültek meg a földrengés és az azt követõ cunami miatt a dél-amerikai országban. Az eltûntek számáról sem közöltek adatokat. A kormány bejelentése szerint kétmillió embert érintett a földrengés. Tisztségviselõk becslése szerint másfélmillió épület rongálódott meg vagy dõlt össze. Sok út és híd járhatatlanná vált.

Több ország is felajánlotta segítségét az országnak, de Chile külügyminisztere azt kérte a nemzetközi közösségtõl, hogy amíg fel nem mérik pontosan mire van szükség, addig várjanak a segélyekkel. "A szükségtelen segély nem sokat segít" - jelentette ki Mariano Fernandez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!