ERDON Bulvár

2009.01.09. 13:05

Gyorsasági rekord a Déli-sarkon

<p>Rekordidő alatt vándorolt az Antarktisz széléről a Föld legdélibb pontjára mínusz 40 fokos hidegben gyalog és sílécen három kanadai sportoló.</p>

Ray Zahab és társai 33 nap, 23 óra és 30 perc alatt tették meg a Ronne jégself (a partról a tengerbe nyúló jégnyelv) és a Déli-sark közti 1130 kilométeres távot. "Már csak egy pizzára bírok gondolni" - mondta Zahab a sarkpontról műholdas telefonon adott pénteki interjúban.

A napi 7000 kalóriás energiaszükségletet fagyott szalonna, sajt és vaj bevitelével fedezték a csapat tagjai. 77 kilogramm súlyú felszerelést cipeltek magukkal, éjszaka sátorban húzták meg magukat. Bőrük több helyen felhólyagzott, volt hegyibetegségük, gyakran szédültek és alig láttak a nagy fehérségben. "Olyan, mintha állandóan egy felhő lebegne a fejünk körül. Ez az igazi hóvakság, nagyon megerőltető" - mondta az expedíció vezetője, aki 2007-ben 4300 kilométert futott az afrikai Szaharában. Kalandjáról dokumentumfilm is készült, amelynek Matt Damon a narrátora. "Most sokkal durvábban kikészült a lábam" - mondta Zahab.

A 39 éves sportoló hótaposóban járta be a sarkvidéket, társai - Kevin Vallely és Richard Weber - pedig sílécen. Utazásukról rendszeresen beszámoltak az expedíció honlapján - southpolequest.com - vezetett blogban. "Kétségtelen tény, hogy új rekordot állítottak fel" - mondta Tom Sjorgen, az expedíciós világcsúcsokat számon tartó explorersweb.com vezetője. A portál szakemberei a kanadai vándorok fotói, beszámolói és a GPS-adatok alapján hitelesítették, hogy megdőlt Todd Carmichael alig néhány hete, tavaly decemberben beállított rekordja. Az amerikai extrémsportoló 39 nap, 7 óra és 49 perc alatt tette meg ugyanezt a távot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!