ERDON Bulvár

2008.12.20. 11:24

Idén ötven százalékkal több szervátültetés

<p>Annak ellenére, hogy az elmúlt évhez képest megduplázódott a transzplantációk száma Romániában, még mindig több mint kétezerötszázan várnak valamilyen szerv— vagy szövetátültetésre.</p>

Ebben az évben ezer transzplantációt végeztek országszerte, amely éppen 50%-kal több, mint az elmőlt évben. Az ezer transzplantációból az Országos Transzplantációs Ügynökség statisztikái szerint ebből négyszáz szervátültetés, hatszáz szövetátültetés volt. Ezzel együtt több mint 50%-kal nőtt azoknak a donoroknak a száma, akik szerveit felajánlották átültetésre. A transzplantációs központokban 198 veseátültetést végeztek, míg Bukarestben az előre eltervezett harminc májátültetésnél tizenhárommal többet sikerült idén megvaslósítani. 2006-ban a másátültetésen átesettek száma 20 volt, míg 2007-ben 31.

Az elmúlt évekkel ellentétben idén száz fölé emelkedett a csontvelő-átültetések száma, viszont a betervezett huszonnégy szívátültetés helyett csak hatot sikerült megvalósítani. A szervátültetések növekedése mellett azonban még mindig több mint 2100 személy vár veseátültetésre, 70 pedig szívtranszplantációra. A szervátültetés utáni kezelés betegenként havonta körülbelül 4000 lejbe kerül. Összehasonlításkénppen Spanyolországban évente négyezernél is több szerv— és szövetátültetést végeznek, míg Bulgáriában csak alig valamivel több mint ötvenet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!