ERDON Bulvár

2008.11.18. 17:42

Oltás a méhnyakrák ellen

<p>Bihar megye - Hamarosan tájékoztató kampány indul a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás népszerűsítése céljából. A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság közleményében több, ezzel kapcsolatos tudnivalóról informál: Romániában naponta hat nő hal meg méhnyakrákban és többmint 3000 új esetet diagnosztizálnak minden évben.</p>

A méhnyakrák vezető helyen áll a 15 ls 44 év közötti nők elhalálozási okai között, s a második leggyakrabban előforduló rákfajta a 45 éven aluli nőknél. A méhnyakrákot az esetek 99 százalékában a HPV–fertőzés okozza. A HPV egyszerű bőrérintkezés által terjed, a szexuális érintkezés minden formája alatt. A legtöbb esetben semmi jele sincs. A kislányok beoltása HPV ellen jelentősen csökkenti a méhnyakrák kialakulásának veszélyét, s fontos, hogy az oltást a nemi élet elkezdése előtt kapják meg. Jelenleg ez a leghatékonyabb módja a HPV megelőzésének.

Eddig mintegy 30 millió nőt oltottak be HPV ellen szerte a világban. Az oltás során három injekciót adnak be a karba, hat hónap leforgása alatt. A negyedikes kislányokat ingyen oltják be a Közegészségügyi Minisztérium által kezdeményezett kampány során. További információk erről a www.stopcancerdecol.ro, illetve a www.cancercoluterin.ro honlapon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!