ERDON Bulvár

2008.11.05. 00:24

Kigyulladt a busz, huszan meghaltak

<p>Húsz utas életét vesztette, amikor kigyulladt egy turistákat szállító autóbusz kedden késő este Hannover közelében.</p>

A hannoveri rendőrség szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta: az autóbuszon 32 utas tartózkodott, a rendőrség információi szerint túlnyomó többségükben hannoveriek. A szóvivő közölte: a rendőrségnek nincsenek információi arról, hogy az autóbuszon külföldiek is utaztak volna.
A szerencsétlenség az alsó-szászországi város közvetlen közelében, az A2-es autópályán történt.
A busz 32 turistát szállított A rendőrség közlése szerint 12 utasnak még időben sikerült elhagynia a járművet, de 20 turista életét vesztette.
Az autóbuszt egy hannoveri idegenforgalmi cég üzemeltette, s a szerencsétlenség az alsó-szászországi város és Berlin között közlekedő járaton történt.
Helyi sajtóértesülések szerint a szerencsétlenséget feltehetően egy el nem oltott csikk okozta.
"Feltehetően egy utas az egyik megálláskor, nem sokkal a baleset előtt rágyújtott és nem oltotta el a csikket. Röviddel ezután füst szivárgott az utastérbe a mosdóból". "Amikor az utasok kinyitották az ajtót, a lángok néhány másodperc alatt elterjedtek a buszon" - írta internetes kiadásában a Hannover Allgemeine Zeitung (HAZ) helyi napilap. A rendőrség korábban műszaki hibára gyanakodott.
A gépkocsi vezetője a leállósávra állította a járművet, de az utasok - többségükben hannoveri nyugdíjasok - már nem tudtak leszállni. Csak tizenkét utas élte túl a szerencsétlenséget, hármójukat súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba, a többiek könnyebben sérültek meg, illetve sokkos állapotban voltak - írta a HAZ.
Wolfgang Tiefensee közlekedési miniszter közleményében mély megrendülését fejezte ki. - "Alapos vizsgálatra van szükség, hogy megismerjük a tragédiai okait. Ha beigazolódik, hogy csak néhány utasnak sikerült elmenekülnie a lángok elől és elhagynia a buszt, ellenőrizni kell, hogy betartották-e a biztonsági előírásokat, szükség van-e a szigorításukra" - hangsúlyozta a miniszter.
Tizenhat év óta ez volt a legsúlyosabb autóbuszbaleset Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!