ERDON Bulvár

2008.11.12. 08:02

Gyémántot csinálnak a tequilából mexikói tudósok

<p>Mexikói tudósok gyémánttá változtatták nemzeti italukat, a tequilát. Most törik a fejüket, hogy mire lehetne használni a drágakövet, mert ékszerhez kicsike.</p>

A tequilából nyert gyémántot fel lehetne használni sugárzásmérőkre, vágószerszámok élének bevonására, de mindenek előtt helyettesíteni lehetne vele a jövő komputereinek szilikonkristályát. Ezt az egyik felfedező, Miguel Apatiga közölte az AFP francia hírügynökséggel kedd éjjel. Apatiga és kollégái felfedezték, hogy a tequila blanco hevített gőzeiből rozsdamentes acélon vékony gyémántréteg csapódik ki. A három tudós már 13 éve kísérletezik mesterséges gyémánt előllításával. Amikor folyadékokból próbáltak gyémántot előállítani, észrevették, hogy az ideális alapanyag a 40 százalék etanol (alkohol) és 60 százalék víz keveréke, ami hasonlít a tequila összetételére.

"Egy napon az egyetemi boltban vettem egy üveg olcsó tequilát, és ugyanolyan kísérletet végeztem vele, mint a 40 százalékos alkoholos oldattal, és az eredmény pozitív volt" - mesélte Apatiga. A képződött gyémánt kristályok ahhoz persze túl kicsik voltak, hogy ékszert lehetne belőlük csiszolni. A tudósok most más lehetséges felhasználási területet keresnek a tequilából nyerhető gyémántnak. Ebből a célból a tudóscsoport most a legolcsóbb tequila blanco helyett drágább és finomabb tequilákat tanulmányoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!