ERDON Bulvár

2008.04.01. 09:42

Különleges "kincseket" ad el egy 36 éves férfi

<p>Brian Ingram 8 éves volt, amikor kempingtúrára ment családjával Oregonba 1980-ban. Egy nap három pénzes-zsákot talált használt 20 dollárosokkal a Columbia folyó partján.</p>

Mint később kiderült, a pénz abból a 200 ezer dolláros váltságdíjból származik, amit a világ eddigi egyetlen megoldatlan gépeltérítési ügyének rejtélyes tettese kapott 1971-ben. A légikalózt az amerikai kriminalisztikában D.B. Cooper-nek nevezik, de igazi nevét és arcát, hogy ki volt valójában, máig nem ismerik a hatóságok.1971. november 24-én este egy magát Dan Coopernek nevező férfi a portlandi repülőtéren felszállt a Northwest Orient 305-ös Seattle felé tartó menetrendszerinti repülőjáratára. A negyvenes férfi vett nem sokkal később odahívta az egyik stewardesst, és átadott neki egy papírt ezzel a szöveggel: "200 ezer dollárt akarok délután öt órára, készpénzben. Az összeget tegyék hátizsákba. Ezenkívül kérek két első- és két hátsó ejtőernyőt. Ha leszálltunk Seattleben, tankolják tele a gépet. Semmi gyanús mozgás, különben teszem a dolgom!"
A nagy erejű rendőrségi készültség ellenére minden úgy történt, ahogy "Cooper" akarta. Miután megkapta a pénzt, elengedte a gépen tartózkodó 36 utast. A fedélzeten maradt személyzetnek ezután azt mondta, hogy irány Mexikóváros. A felszállást követő néhány percben azonban eltűnt a gépről: valószinűleg a raktér hátsó ajtaját kinyitotta, és az FBI szerint az ejtőernyők segítségével 3 ezer méteres magasságból kiugrott. Azóta sem találják, és ezzel legendává vált.
A 8 éves kisfiú, aki akkor megtalált csaknem 6 ezer dollárt a három pénzes zsákban, a váltságdíjat kifizető biztósító társaság jóvoltából jutalomként megtarthatott néhány 20 dolláros bankót. A jelenleg ötgyermekes férfi különleges kincséből 15 darabot elárverez nyáron egy internetes aukción.
"A feleségemmel évekig vitatkoztunk, hogy eladjuk-e vagy sem a bizonyíték-pénzeket, aztán eldöntöttük, hogy igen, de nem azért, pénzt keressünk rajtuk" - mondta a 36 éves Brian Ingram.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!