ERDON Bulvár

2008.04.01. 15:25

A melegek is kaphatnak özvegyi nyugdíjat

<p>Az Európai Közösség luxemburgi székhelyű bírósága úgy döntött, hogy abban az esetben, ha az azonos nemű élettársak közül az egyik meghal, az életben maradt fél özvegyi nyugdíjban részesülhet a szakmai társadalombiztosítási rendszeren keresztül.</p>

A határozatba azt is belefoglalták: a nemzeti bíróságnak ellenőrizniük kell, hogy az özvegyen maradt meleg élettárs hasonló helyzetben van-e, mint a férfi-nő házasságban megözvegyülő személy. A bíróság azt követően döntött így, hogy a Versorgungsanstalt der deutschen Bühnen elnevezésű, a németországi színházi alkalmazottak életbiztosításait kezelő szakmai szerv megtagadta Tadao Maruko jelmeztervezőtől, hogy a 2005-ben elhunyt azonos nemű élettársa után özvegyi nyugdíjat folyosítson számára. A jogi testülethez tulajdonképpen az említett szakmai szervezet fordult, azt követően, hogy Tadao Maruko feljelentést tett. A Versorgungsanstalt der deutschen Bühnen arra volt kiváncsi, hogy azon döntése, mely szerint nem folyosít özvegyi nyugdíjat az életben maradt azonos nemű özvegynek valóban diszkriminatív jellegű-e és sérti-e az esélyegyenlőség elvét, mint ahogyan azt a panaszos állította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!