ERDON Bulvár

2008.03.27. 08:46

Két milliárd éven át szünetelt az evolúció

<p>Egy nemzetközi tudóscsapat szerint csaknem 2 milliárd éven át szünetelt a Földön az élet fejlődése, mert az óceánokban kevés volt az oxigén és a molibdén.</p>

Az eddigi legelfogadottabb elméletek szerint 2,4 milliárd évvel ezelőtt az atmoszféra és a tengervíz egyidejűleg dúsult fel oxigénnel, és ez adta a lökést az élet megjelenéséhez.


Ha ez így volt, akkor viszont miért tartott csaknem 2 milliárd évig, mire 600 millió évvel ezelőtt az egysejtűek mellett megjelentek a többsejtű élőlények is - teszik fel a kérdést geokémikusok a brit Nature című tudományos hetilapban. A választ fekete agyagpala ősi rétegeiből olvasták ki. Az agyagpala tengerfenéken található üledékes kőzet, amely gazdag szerves anyagban.

A tudósok azt találták, hogy az ősi agyagpalarétegekben kevés a molibdén. E nehézfém nélkül a baktériumok nem tudják megkötni a levegőben jelenlévő "nyers" nitrogént az élet számára szükséges formában. Molibdén hiányos környezetben tehát nem elég hatékony a nitrogénmegkötés, márpedig a bonyolultabb életformák a baktériumokra vannak utalva a nitrogénbevitelben.

"Ez a molibdén hiány csaknem 2 milliárd éven át fékezte a bonyolultabb életformák megjelenését" - vonja le a következtetést Timothy Lyons kaliforniai professzor. Szerinte az óceánok molibdén tartalma fontos szerepet játszott az élet fejlődésében.

A tudósok szerint a molibdén nem csak a nitrogénmegkötésben fontos, hanem jól utal a tengervizek oxigéntartalmára is. Amíg az óceánokban kevés volt a molibdén, addig az oxigénből sem volt elég.

Az új elmélet szerint az élet a következő forgatókönyv szerint fejlődött. Ugrásszerűn megnőtt a légköri oxigén mennyisége 2,4 milliárd évvel ezelőtt. Ettől a tengerekben megjelentek az oxigénfaló fotoszintetizáló baktériumok, de csak a víz felső rétegében. A vizek mélye viszonylag oxigénszegény maradt. A második fejezet 600 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor az óceánok vize a mélyben is oxigénnel dúsult. Ez tette lehetővé a valódi sejtmaggal rendelkező eukarióták kifejlődését (szemben a valódi sejtmaggal nem rendelkező prokariótákkal, amelyekhez tartoznak a baktériumok is).

Arra viszont továbbra sincs magyarázat, hogy mi okozta 600 millió évvel ezelőtt az óceánok oxigénnel való feldúsulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!