Hallgassa élőben!
Fotó: Derzsi Elekes Andor

Negyedszer marasztalták el Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a csak magyarul kiadott helyi lap miatt

Negyedszer marasztalta el a 97,9 százalékban magyar anyanyelvűek által lakott Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a csak magyarul kiadott helyi lap miatt.

MTI

Az elmarasztaló határozatról a feljelentő Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője számolt be blogján csütörtökön. A székelyföldi magyar jelképek és feliratok elleni pereskedéseiről elhíresült politikus hallatlannak tartotta, hogy az Asztalos Csaba által vezetett CNCD több mint nyolc év alatt sem tudta rávenni a székelyföldi kisváros polgármesteri hivatalát arra, hogy havonta megjelenő, ingyenes kiadványa, a Keresztúri Kisváros román nyelven is tájékoztasson. Amint a feljelentő felidézte: a diszkriminációellenes tanács először 2013 februárjában rótta meg emiatt a polgármesteri hivatalt, aztán 2016 márciusában újabb figyelmeztetés következett, amelyben arra szólították fel Rafai Emilt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott akkori polgármestert, hogy három hónapon belül orvosolja a románokkal szembeni hátrányos megkülönböztetést. A tanács 2019 áprilisában már 2000 lejes bírságot rótt ki a polgármesterre, de a Keresztúri Kisváros továbbra is csak magyarul jelent meg. Ezért a Dan Tanasă által alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) újabb feljelentése, majd a CNCD újabb, immár 4000 lejes bírsága következett.

A tavaly őszi önkormányzati választásokon a székelykeresztúriak az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjét, Koncz Hunor Jánost választották polgármesterré. Mint Dan Tanasă írja: így rá hárul az elődje által örökül hagyott helyzet rendezése.

A nyolcoldalas kiadványnak a júliusi száma a legutolsó, amely a város honlapján megtalálható. Ebben többek között a múzeumok éjszakájáról, a helyi iskola ballagásáról, a fúvószenekarok keresztúri találkozójáról közöltek beszámolót. Helyet kapott ugyanakkor az újságban a hónap folyamán elfogadott önkormányzati határozatok címeinek a listája román és magyar nyelven.

A legutóbbi, 2011-es romániai népszámláláson a 9650 lakost számláló Székelykeresztúron a lakosság 95 százaléka vallotta magát magyarnak, és 97,9 százaléka vallotta magát magyar anyanyelvűnek. A helyi roma közösség is a magyart jelölte meg anyanyelvének.Elképesztő dologra bukkantak búvárrégészek a tengerfenéken Spanyolországban
A 4. és 5. századból származnak.
Felgyorsítanák a földterületek visszaszolgáltatását
Hernyák Zsóka győzött a vajdasági magyar drámaíróversenyen
A díjnyertes darabot Molnár-Gábor Dóra állította színpadra.
Minden új templom bástya a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben!
A magyarok csak keresztényként maradhatnak meg és minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben.
Nem adták ki az első díjat a DrámaÍRÓ kategóriában
Nem adták ki az első díjat az idén ötödik alkalommal megszervezett dráMÁzat drámapályázat drámaÍRÓ kategóriában – közölték az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők.