Erdély hírei

2016.08.24. 11:13

Kincses Kolozsvár Kalendáriuma

Valamikor, réges- régen, valamire való ház elképzelhetetlen volt kalendárium nélkül. A Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 2016-2017, 466 oldalon, 23,5cmX17cm nagyságban, rendkívül szép kivitelezésben próbálja célközösségének igényeit kielégíteni. Szerintem sikerrel.

Valamikor, réges- régen, valamire való ház elképzelhetetlen volt kalendárium nélkül. A Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 2016-2017, 466 oldalon, 23,5cmX17cm nagyságban, rendkívül szép kivitelezésben próbálja célközösségének igényeit kielégíteni. Szerintem sikerrel.

A kabalisztikus 7-es szám ez alkalommal sem tagadta meg magát. A könyv megjelenését támogatta a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Bethlen Gábor Alap. Kiadta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Kriterion Könyvkiadó. A szerkesztők bevallása szerint : Igyekeztek megtalálni az egyensúlyt a mindennapok során hasznos információk és a szórakoztatás között úgy, hogy közben megőrzik a kalendáriumok mindenkori szerepét: az idő múlásának jelzését, és elnyerni az olvasóközönség tetszését. Felhatalmazva minket a sorozat folytatására. H. Szabó Gyula főszerkesztő abbeli reményének adott hangot, hogy az olvasóközönség sokat fogja forgatni az igen értékes kiadványt. Már csak azért is, mert a kolozsvári közösségek igen igényesek és sokfélék. Az a szellemi kultúra, ami jelen van a városban, nem lebecslendő. A kiadványban jelenlevő 12 közösség kultúrája szerencsésen gazdagítja a várost. A Kincses Kolozsvár Kalendáriumának Előszó című fejezetében a könyv alapvető célkitűzését ismerhetjük meg: „ Az idei , ismét rendhagyó időszámítás szerint , a Kolozsvári Magyar Napok kezdéséhez igazított Kalendárium úgy ünnepli a városi rangra emelés 700 éves jubileumát, hogy azokra a nemzeti közösségekre is figyel, melyek évszázadok során – a magyarok mellett- meghatározták Kolozsvár arculatát és hangulatát. Így a vallási felekezeteket bemutató sorozatunkban a kolozsvári zsidó hitközséget ismertetjük, és a kolozsvári nemzeti közösségek közül külön cikkben foglalkozunk a kolozsvári szászok múltjával.” A kötetet tervezte és a karikatúrákat rajzolta Könczey Elemér. A borítófotók Kiss Gábor munkáját dicsérik.

A Kalendárium bemutatása

A Bocskai-ház Óváry- termében mutatták be a Kincses Kolozsvár Kalendáriumát, amelynek érdekessége, hogy sajátos időszámítással- augusztustól augusztusig- mutatja be az adott hónap történelmi eseményeit, rendezvényeit, érdekességeit, ünnepeit. H. Szabó Gyula kiemelte, hogy a hagyományhoz híven az 5. Naptár is tematikus jellegű. Az idei kiadványban a kolozsvári zsidó hitközség életéről, történetéről 12 értékes írást olvashatunk. Vannak új fejezetek is, mint például a Natura 2000, a Kedélyes Kolozsvár, Ínyes Kolozsvár. A szórványban lakó magyarokról-a Magyarok a Lóna és a Lozsárd völgyében című fejezetben olvashatunk. Schwartz Robert a Kolozsvári hitközség elnöke szerint fontos, hogy a zsidóságot közösségként tekintsük. A kolozsvári hitközség története, szellemi értékei is szerepeljenek a Kalendáriumban. Az ötletet nagyon jónak találta. Évek óta arra törekednek, hogy a kolozsvári zsidóságot bemutassák a lakosságnak. Minden rendezvényük nyitott, senkit nem utasítanak el. Szeretnék ismertetni azokat az eseményeket, melyek gazdagították évszázadokon keresztül kolozsváriak életét. A Kedélyes Kolozsvár tematikus fejezetben Zágoni Attilára emlékeznek, akit szinte elfelejtettek- mondta H. Szabó Gyula. A paródiáiból közöltek válogatást. Nagy mestere volt a paródiának. „Mikó Ervin faggatózásának beugrik : Zágoni Attila” című írásból megismerhető ars humorisztikája. „Hiszek a humor megtartó erejében… A nevetés gyógyír, mondotta később. Ma divatos szóval terápiának neveznők, de amint azt a kifejezés „utótagja”(pia) is sugallja, nem szabad túladagolni.” Írói tervéről szólva, így ír: „Ha van savtúltengés, létezik tématúltengés is. Ez utóbbi, gondolom, sokunkat kínoz. A téma manapság nemcsak az utcán hever, hanem bent a szobában, a porszívózatlan szőnyegen, az üres fürdőkádban is.”

Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze a Kalendáriumból olvasott fel szöveget.

Lőwy Daniel, a Kalendárium tematikus fejezetének egyik szerzője arról beszélt, hogy miként járultak hozzá a kolozsvári zsidók a város arculatának alakulásához. „A Dumaposta asztaltársaság” című írásában jellemzően egy kolozsvári jelenségre reflektál: A Dumaposta „ irodalmi törzsasztal a kolozsvári New York (később Continental) kávéház nagytermében, nyitott szellemű társaság, amely szellemiségében a sokszínűséget, a vélemény-különbözőséget, a vitát és előítélet-mentességet képviselte, és a jobbra tolódó Európában az eszmecserét és gondolatáramlást szolgálta.” Érdekes, hogy a vészes idők bekövetkeztével a Dumaposta társaság tagjai a politikai élet különböző oldalaira sodródtak- fejtette ki a szerző.

Natura 2000

„ A ritka természeti értékek, fajok, és élőhelyek védelmére alapították meg az európai országokban a Natura 2000 -es hálózatot” írta Bakk Tímea. A BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének háttérintézményeként működő Apáthy István Egyesület 2013-2016 között uniós pályázat keretében három ilyen, Kolozsvár környéki terület ritka, védett fajait és élőhelyeit mérte fel. Ezek közül néhányat a Kalendárium olvasóinak is bemutatott.

A Kalendáriumban a sportról, híres személyiségekről, a város vendéglátásáról értékes írások olvashatóak. Gyermekeknek készült anyagok, keresztrejtvények gazdagítják a kiadványt.

A rendkívül változatos és főleg népes szerkesztőbizottság lehetővé teszi a változatos színes, olvasmányos fogalmazványok megszerkesztését és közzétételét. Mondhatni a város gazdagabb lett egy vaskos kötettel, melyet haszonnal lehet olvasni, mint a naptárt. Európai módon hívják, fel a figyelmet arra, hogyan ösztönöznék egyesek az erdélyi magyarságot arra, hogy feledve hajdani erényeit, csak a ma eseményei érdekeljék. A múltat nem feledve, az új lehetőségek kihasználásával, ünnepeljük a jövőbeli lehetőségek minél gazdagabb kihasználását. A bajokról addig kell beszéni, míg azok megoldódnak. Nincs olyan ház, melyben ne lehetne hely egy Kalendárium számára. Olvashatja kicsi és nagy egyaránt.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!