Szavazás

2024.06.10. 15:57

Kelemen Hunor: Történelmi győzelmet arattunk az európai parlamenti választásokon

Forrás: RMDSZ

RMDSZ-sajtóanyag

99 százalékos feldolgozottságnál 566 ezer szavazatot kapott az RMDSZ az EP-listákra, ezzel történelmi győzelmet aratott a Szövetség. Ez a jelen állás szerint 6,5 százalékot és két európai parlamenti képviselőt jelent Brüsszelben. Emellett 199 polgármesteri és 4 megyei tanácselnöki mandátumot is szerezett az RMDSZ.

„A vasárnapi választáson történelmi siker született, 20 éve nem született ilyen jó eredmény. Ez az erdélyi magyarok és az RMDSZ közös sikere! Ezek a számok többről szólnak, mint megszerzett mandátumokról: mögötte emberek állnak, egy erős, életképes, jövőjéért tenni akaró és a jövőjét a szülőföldjén tervezni akaró erdélyi magyar közösség, amely azt a reményt élteti, hogy lehet itthon jövőt tervezni” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke megköszönte a bizalmat és a támogatást, és mindenkinek köszönetet mondott, aki végig dolgozta az elmúlt négy évet, és az elmúlt fél év kampányát.

„A magyar emberek megértették az EP-választások tétjét, világos üzenetet küldtek Bukarestbe és Brüsszelbe is: önálló, erős hangunk és erős képviseletünk lesz. És a magyar emberek értékelték az önkormányzatok munkáját is: megerősítették a bizalmat és a jó irányt is. Tegnap bizalmat és nagyon erős felhatalmazást kaptunk - meg fogjuk hálálni és rá fogunk szolgálni! A magyar érdek az első az EP-ben és a helyi közösség érdeke az első az önkormányzatokban. Ez fog az elkövetkezőkben is vezérelni” – fogalmazott a szövetségi elnök, aki arra kérte a mandátumokat nyert képviselőket, hogy az elsöprő győzelmeket alázatos munka kövesse.

 

A Szövetség nagy fölénnyel megnyerte Székelyudvarhelyt és Szatmárnémetiben is nagy arányú győzelmet aratott. Emellett megőrizte azt a négy megyét, ahol eddig is RMDSZ-es vezetés volt, valamint Szászrégent. Margitta vezetését négy év után szerezte vissza a Szövetség.

Emellett van hét függetlenként támogatott és mandátumot nyert polgármester is. Ezek között van Marosvásárhely, ahol Soós Zoltánnak sikerült megőriznie a tisztségét.

Kelemen Hunor büszke a szórványban elért eredményekre is. Elmondta: 2020-ban több helyen és megyében elveszítette képviseletét a szórványmagyarság, de most bebizonyították, hogy erősek és tudtak önerőből változtatni.

A magyarok visszajutottak a Brassó és a Máramaros megyei önkormányzatba. A 2020-as koalíciós indulás után ezúttal önállóan sikerült bejutniuk a Beszterce városi és megyei tanácsba. Vajdahunyadon, Medgyesen, Vízaknán, Balázstelkén, Aranyosgyéresen négy év után ismét lesz képviselete a magyarságnak a helyi önkormányzatban. A Szövetség megőrizte Bácsot, Torockót és Székelykocsárdot. Az RMDSZ négy évvel ezelőtt történelmet írt Gyimesbükkön, most emellett a Bákó megyei Gajcsánya polgármesteri tisztségét is megszerezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!