Program

2024.04.11. 10:34

Bejelentették az idei Kolozsvári Magyar Napok fellépőit

Sajtótájékoztatón ismertette az augusztus 18–25. között immár tizenötödik kiadásával jelentkező Kolozsvári Magyar Napokkal kapcsolatos főbb tudnivalókat Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője és Szabó Lilla, a Magyar Napok programigazgatója.

BN-összeállítás

„Nagy öröm, hogy immár 15. alkalommal láthatunk neki rendezvénysorozatunk megszervezéséhez. A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható: jól állunk a munkával, a főbb programpontok már mind véglegesek, és szépen alakul a programkínálat többi része is. Nem könnyű ez az év, hiszen a legtöbb nyári fesztivál két választási időszak közé ékelődik, szervezőkként azonban abban bízunk, hogy a választási hadjáratok közepette a Kolozsvári Magyar Napok ismét a béke szigete lesz” – mondta Gergely Balázs.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a korábbi évekhez hasonlóan a felvezető programok már szombaton (augusztus 17-én) elkezdődnek, ugyanakkor újra megszervezik a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényét, a Magyar Egyházzenei Fórumot. A szervezők elmondták: „A hét meg a nyolcát!” mottóval megszervezendő Magyar Napok összes ismert és nagy népszerűségnek örvendő programhelyszíne újra várni fogja a kincses város lakóit és az ide érkező vendégeket, a rendezvénysorozat ünnepélyes nyitógáláját pedig augusztus 19-én 19 órától tartják a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. A Farkas utca ismét fesztivál utcaként üzemel majd, ahol az Erdélyi Kézműves Céh szervezésében lesz újra kézműves vásár, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán ismét Folkudvar működik majd (az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében), a Romkertben a Salina Compania hagyományőrzői várják majd a legkisebbeket és a családosokat, de lesz könyvvásár, futóverseny és örömfőzés is. A Fogoly utca újra Borutcaként várja majd mindazokat, akik a Kárpát-medence borkülönlegességeit szeretnék megkóstolni. A Bánffy-udvarban található Petőfi-színpad pedig ismét bemutatkozási lehetőséget biztosít majd a feltörekvő tehetségeknek és a már ismert, magyar könnyűzenét játszó formációknak.

A 15. Kolozsvári Magyar Napok ismét változatos főtéri koncertprogrammal várja a magyarnapozókat. Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorára kerül sor. Augusztus 21-én a Zanzibár és a Neoton Família ad koncertet, augusztus 22-én pedig a Parno Graszt művészei lépnek színpadra, majd őket követően az Elefánt csap a húrok közé. Augusztus 23-án a Vastag Tamással kiegészült Debrecen Big Band játszik hamisíthatatlan, nagyzenekari jazzt, őket pedig egy kolozsvári koncertkülönlegesség követi, hiszen a magyarnapos Bánffy-udvarbéli bulik legnépszerűbb produkciója – a kolozsvári gitárest és a LetShow zenekar, meghívott előadókkal kiegészülve – lesz látható a főtéri nagyszínpadon, ahol az elmúlt 50 év magyar slágereit eljátszva teremtenek majd igazi, három órán át tartó házibuli-hangulatot. Augusztus 24-én a feltörekvő és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar ad koncertet, őket követően pedig a Kowalsky meg a Vega csap a húrok közé. A Kolozsvári Magyar Napok zárónapján (augusztus 25-én) és a főtéri színpadon nagyszabású nótagálára számíthatnak az érdeklődők, majd pedig Demjén Ferenc és zenekara tér vissza a kincses város Főterére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!