Terepszemle

2024.03.14. 08:23

Felbukkant egy temető a semmiből Csíkszereda mellett

Csíkszeredában, az Erdőaljai részen, a katonaság területének közvetlen szomszédságában két parcellában huszonnyolc fehér betonkereszt áll egy új, még építés alatt álló sírkertben. A területet drótkerítés veszi körül, a sírokat vagy emlékhelyeket nem lehet megközelíteni, de a keresztek feliratai alapján egyértelmű, hogy egyházi temetőről, ortodox vallású papok és apácák nyughelyeiről van szó - írja a Hargita Népe.

Forrás: Hargita Népe

Fotó: László F. Csaba

Hargita Népe

A nyilvános előzmények nélkül „felbukkanó” sírkert vagy emlékhely területe jelenleg is rendezés alatt áll, a Hargita Népe munkatársai szerda reggeli terepszemlére mentek ki, akkor három munkagép rostokolt a sírok közelében, a területet nagytestű kutyák vigyázták. Szintén kivehető egy építmény alapja, amelynek alakja arra enged következtetni, hogy ott kápolnát vagy ravatalozót emelnek majd. A sírkeresztek egy részén nevek és a „Monahia”, azaz apáca titulus szerepelnek, de csak a születési dátumot láttuk feltüntetve, ebből arra következtetett a Hargita Népe, hogy jelenleg nincsenek testek elhantolva a temetőben. A sírkert tágabb környezetét kerítés határolja és választja el a 61-es hegyivadász-dandár bázisától. A csíkszeredai városházánál érdeklődött a Hargita Népe, kinek a tulajdonában áll a terület, milyen létesítmény van ott, létrehozói mire kértek és kaptak engedélyt, mikor kezdődött az építkezés és ki a létesítmény gondnoka vagy kezelője?

Szemle és jegyzőkönyv a kihágásról

Tudtával a területre semmilyen építkezési engedélyt nem adott ki a város – jelezte a Hargita Népének szerda kora délelőtt Korodi Attila polgármester, de ekkor még időt kért, hogy az urbanisztikai osztály munkatársai pontosabb eligazítást adhassanak. Bors Béla alpolgármester válaszából kiderült, nem teljesen előzmény nélküli az építkezés: az ortodox egyház 2023 októberében kért a városházától a tulajdonában lévő területre vonatkozó urbanisztikai bizonylatot. Ezt a városháza írásban elutasította, arra hivatkozva, hogy a telek külterület, ahhoz, hogy építkezni lehessen ott, egyszer el kell készüljön rá az Övezeti Területrendezési Terv (PUZ). Ennek hiányában az építkezés törvénytelennek nyilvánítható - írja a Hargita Népe.

,,Törvénytelenül építkeznek, a területnek nincs rendezési terve, építkezési engedélyt nem adtunk ki rá" – jelezte az alpolgármester, szerdán délelőtt azt közölve, az urbanisztikai osztály munkatársai a város főépítészével kiszállnak a helyszínre, és a városháza vizsgálatot indít. Ez a szemle a délután során meg is történt. Az alpolgármester a Hargita Népének megerősítette, hogy Albert Sándor főépítész kíséretében az erdőaljai helyszínen tapasztaltakat jegyzőkönyvbe foglalják, de az már megállapítható, hogy az ortodox egyház kihágást követett el a temető és kápolna engedély nélküli építésével.

A püspök ígéri, rendezik az ügyet

A helyszínen ugyanebben az időben rendőrök és Andrei Moldovan, Hargita és Kovászna megye ortodox püspökségének vezetője is megjelent, számol be a Hargita Népe. Bors Béla beszámolója szerint az ortodox püspök tisztázta, hogy a temető az egyház papjai, szerzetesei és apácái számára épül, a sírokban még senki sem nyugszik, idős személyek végső nyughelyéről gondoskodnak előre. Az egyházi elöljáró azt ígérte, hogy rendezni fogják a kialakult helyzetet, törvényes mederbe terelik azt.

,,A szabályok mindenkire érvényesek. A városháza kiállítja a jegyzőkönyvet az 51-es törvény alapján engedély nélküli építkezés miatt, ami kihágásnak minősül, így büntetést von maga után. Ennek mértékét még nem tudjuk, de amint a főépítész elkészítette a jegyzőkönyvet, értesítjük az ortodox egyházat. Mindkét félnek az a célja, hogy rendezzük a kialakult helyzetet" – emelte ki Bors Béla, megjegyezve, mint a városban működő minden más intézménnyel, az ortodox egyházzal is korrekt munkakapcsolatot ápolnak.

Fotó: László F. Csaba / Forrás: Hargita Népe

A püspök elismerte, hogy hibáztak, most ezt korrigálni kell.

Az illegálisan elkezdett építkezést az alpolgármester szerint az egyházi elöljáró azzal indokolta, hogy túl sok időbe telik, amíg a városháza elkészül a PUZ-zal. A Hargita Népe kérésére az önkormányzat munkatársai ellenőrizték és megerősítették, hogy a szóban forgó terület nem a katonaság tulajdonában van (ez esetben ugyanis némileg eltérnek a vonatkozó szabályok), hanem az ortodox egyházé. A Hargita Népe kérdéseit elküldte Kovászna és Hargita megye ortodox püspökségének hivatalához is, választ azonban egyelőre nem kaptak.

A vallási felekezetek, vallási közösségek, az állam, a helyi közigazgatási egységek, egyesületek vagy alapítványok, cégek tulajdonában és ügykezelésében lévő, használt vagy felhagyott magán- vagy köztemetőkre, illetve a temetésekre és hamvasztásokra vonatkozó szabályozást a 102/2014-es számú törvény tartalmazza, írja a Hargita Népe. Ez kimondja, hogy új temetőt létrehozni vagy egy meglévőt bővíteni csakis az építkezési engedély megszerzését követően lehetséges. Egy már meglévő temetőn belül a síremlékek, emlékművek vagy obeliszkek állításához, a sírok kereteinek kialakításához viszont már nem szükséges külön engedélyért folyamodni.

Fotó: László F. Csaba / Forrás: Hargita Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!