Új lakó

2024.01.11. 09:24

Mokanyicaborjú született a Marosvásárhelyi Állatkertben

Őshonos szarvasmarha faj megmentésében vesz részt a Marosvásárhelyi Állatkert.

Forrás: Marosvásárhelyi Állatkert

BN-összeállítás

A „mokány”, vagy románosan „mokanyica” elnevezés eredetileg a Kárpátokra jellemző, kistestű, sárgásbarna színű hegyi szarvasmarhát jelölte. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, ridegtartásra alkalmas mokány típusú szarvasmarha évi 1500 liter kiváló minőségű tejet ad, ami a legmagasabb zsírtartalommal (akár 4,5%) rendelkezik a román tejtermelő tehenek között.

A "mocănița" fajta eredete még mindig vitatott téma. Néhány hazai szakértő úgy véli, hogy ez a brachicer típushoz tartozik, míg mások szerint ez a fajta ősi eredetű, és a hegyvidéki klímához alkalmazkodott. Történelmi kontextusban a "mocănița" fajta széles körben elterjedt az ország hegyvidéki területein. Sajnos, a Schwyz és Pinzgau fajtákkal történt keresztezések miatt a 19. század második felétől kezdve fokozatosan eltűnt. Ez a marhafajta, amely rendkívül ellenálló az időjárás kihívásaival és a zord körülményekkel szemben, primitívnek tekinthető, és univerzális termelési képességekkel rendelkezik (munka, tej, hús). Jól alkalmazkodtak a hegyvidéki terephez, és erdészeti munkákban is részt vettek – olvasható a Marosvásárhelyi Állatkert közleményében.

Az országban az egyetlen, állatkertben bemutatott példány Marosvásárhelyen található. A Marosvásárhelyi Állatkert célja ennek a fajtának a megmentése és újra bevezetése, ezért aktívan részt vesz ebben a munkában, és egy tenyészcsapat létrehozását tervezi.

Az állatkert mokanyicatehene egészséges borjat hozott világra, amelyet a közönség megtekinthet. Az állatkert Speranța-nak nevezte e a mokanyicabocit, remélve, hogy hozzájárulhat ennek a hagyományos és őshonos fajtának a megmentéséhez - jegyzik meg az intézmény közleményében.

Forrás:  Marosvásárhelyi Állatkert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!