Borzalmas eset

2023.12.18. 17:08

FRISSÍTVE | Leomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egyik fala, egy gyermek életét vesztette - VIDEÓ

Forrás: DSU

Erdon-összeállítás

Frissítés, 21.09 óra 

Maria Plumbu, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivóje arról tájékoztatott, hogy a rendőrség gondatlanságból elkövetett testi sértés és emberölés miatt folytat nyomozást az ügyben, ügyészségi koordinálással. 

 

Frissítés, 20.45 óra

Befejeződött a mentőakció a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál, amelynek hétfőn leomlott az egyik külső fala, maga alá temetve négy diákot – tájékoztatott hétfő este a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A közlemény szerint a mentőcsapatok négy, 15 és 17 év közötti fiatalt, három leányt és egy fiút húztak ki a romok alól. Az utóbbi diák újraélesztése nem sikerült. Az életben maradt három áldozat közül egyet súlyos sérülésekkel, intubálva szállították kórházba, az eszméleténél lévő másik két áldozatot különböző sérülésekkel kezelik.

A mentőakcióban a tűzoltókat a Hargita megyei hegyimentő szolgálat keresőkutyái és a hegyimentők speciális hőérzékelő drónjai is segítették.

Cristinel Glodeanu Hargita megyei főtanfelügyelő-helyettes hétfőn este az AGRPRES-nek elmondta, hogy a katolikus egyház tulajdonában van és közel 100 diáknak biztosít szállást a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakása, amelynek egyik fala leomlott, maga alá temetve négy gyermeket. A főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatása szerint a tanév kezdetén a prefektúra, a katasztrófavédelem, az egészségügyi igazgatóság közösen ellenőrzött több iskolaépületet a megyében. Hozzátette: a hétfő délutáni falomlás után értesült arról, hogy gondok lehetnek a székelyudvarhelyi bentlakással.

Cristinel Glodeanu elmondta, hogy a tanfelügyelőség adatai szerint a Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozó három épület közül kettőt a 3-as szeizmikus kockázati osztályba soroltak, a leomlott falú épület azonban nem volt földrengésveszélyesként nyilvántartva. Az előbbi két ingatlant 2018-2020, illetve 2020-2022 között felújították, az utóbbit azonban nem. "Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy az épület nem az iskoláé, hanem az önkormányzat béreli a római katolikus érsekségtől" – nyilatkozta a főtanfelügyelő-helyettes.

Demeter Levente főtanfelügyelő elmondta, hogy a bentlakás Székelyudvarhely több iskolája összesen 97 diákjának biztosít szállást. A fal leomlásakor viszonylag kevés gyerek tartózkodott az épületben, akiknek nagy része ki tudott menekülni a szobájából. Szerinte sokkal súlyosabb lett volna a helyzet, ha a baleset 17 óra után vagy az éjszaka folyamán következik be, mert olyankor "elméletileg" a bentlakás összes lakója az épületben tartózkodik.

Demeter Levente nem zárta ki, hogy a falomlást az épületnek a városi csatornahálózathoz való csatlakoztatásával kapcsolatos munkálatok okozták. "Annyit tudok, ezek a munkálatok engedélyezve voltak, ezt ellenőrizték" – jelentette ki a főtanfelügyelő.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a leomló fal romjai alá négy, 15 és 17 év közötti diák szorult, az utolsóként kimentett gyerek életét vesztette. 

Frissítés, 19.14 óra

A romok alól negyedikként kimentett diákot nem sikerült újraéleszteni, életét vesztette – tájékoztatott a Hargita Népe munkatársa. A diák a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolába járt. 

 

Frissítés, 19.04 óra

A diák életéért még mindig küzdenek a mentőorvosok. 

 

Frissítés, 18.43 óra

A helyszínen lévő riporter arról tájékoztatott: miután rátaláltak a negyedik áldozatra, próbálják újraéleszteni. Azt is elmondta, miközben a mentőegységek a negyedik áldozatot keresték, az nem reagált a szóbeli hívásra, illetve arra sem, hogy telefonon hívta a helyi rendőrség igazgatója. A telefon csengését sem hallották. Miután sikerült rátalálniuk, oxigént és defibrillátort vittek a romokhoz.

 

Frissítés, 18.20 óra

A mentőcsapatoknak sikerült rálelniük a negyedik áldozatra, kommunikálnak vele, és azon dolgoznak, hogy kihúzzák a romok alól – tájékoztat Alina Maria Ciobotartiu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője. 

Gerinctörést szenvedett a helyszínen újraélesztett diák, akit a székelyudvarhelyi kórházba szállítottak. Jelenleg helikopterrel szállítják a marosvárárhelyi kórházba – közölte a Hargita Népével Bíró Barna Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének elnöke.

A Hargita Népe helyszíni információi szerint három diák szorulthatott a törmelékek alá, mikor hétfőn délután beomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tetőzetének egy része. A diákok mentése jelenleg is zajlik.

A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint a leomlott tetőzet és fal mintegy 200 négyzetméter területet érint. A helyszínre két tűzoltóautó, a rohammentő-szolgálat (SMURD), illetve a Hargita Megyei Mentőszolgálat sietett. Ugyanakkor több önkéntes mentőegység is - írja a Hargita Népe.

Forrás: IGSU

Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője a Hargita Népe érdeklődésére közölte, több gyereket is kórházba szállítottak. 

Három lányt szállítottak a székelyudvarhelyi kórházba, egyikük csupán megijedt. A másik két lány súlyosabb sérüléseket szenvedett: kettejük közül az egyiket kulcscsont- és felsővégtag-törés gyanújával szállították kórházba, a másikat pedig sikeresen újraélesztették. A mentőszolgálat információi szerint még egy fiút keresnek a romok alatt – közölte a Hargita Népe érdeklődésére Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója. Hozzátette, a romok alá szorult sérülteket kutyák is keresik. Ezt egyébként megerősítette a Hargita megyei tűzoltóság is, tájékoztatásuk szerint tíz percig küzdöttek a romok alól kimenekített diák életéért, sikerült újraéleszteniük. 

Helyszínen tartózkodó riporter az egyik törmelékek alá szorult diák szobatársától azt kérdezte, éreztek-e furcsaságokat a súlyos tragédia előtt. A diák közölte: néhány napja zajlanak munkálatok a bentlakásnál. Mint fogalmazott, amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.

Beomlottak a 63, 65, 67, 68 as emeleti szobák, maguk alá temetve az alattuk levőket. – Az egyik diák szólt szünetben, hogy reped a fal. Mire odamentem, csak egy nagy dördülést hallottam. A 47-es szoba ajtaját nem tudtam kinyitni, a többinél már csak romokat és téglákat láttam – árulta el a bentlakás egyik nevelője a Hargita Népének, aki szerint szerencse, hogy szünetben történt az eset, mikor a legtöbb diák nem a szobákban tartózkodik.

Cikkünk frissül...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!