Gyász

2023.10.30. 19:46

Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Hatvanhét éves korában elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke. Halálhírét fia, Pásztor Bálint jelentette be a Facebookon.

Fotó: Molnár Edvárd/MTI

Erdon-összeállítás

Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, egyetemi oklevelet 1980-ban, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett. 1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, 2007 óta annak elnöke volt - írja a Szabad Magyar Szó.

1992–2000 között a szabadkai városi képviselő-testület tagja, 1996–2004 tartományi képviselő, 1996–2000 szövetségi parlamenti képviselő, 1999–2002 az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács tagja, az Intéző Bizottság elnöke, 2000–2004 a tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke 2000–2008 tartományi privatizációs titkár 2008–2012 tartományi gazdasági titkár, 2012-es választásokon (Szabadka IV. választókörzet) egyéni tartományi képviselőként jutott be a tartományi Képviselőházba, amelynek elnökévé választották. Ezt a pozíciót haláláig, vagyis három mandátumon keresztül betöltötte. A VMSZ elnökének 2023 májusában ötödször is megválasztották, így tizenhat éven át vezette a pártot.

2007 decemberében jelölték Szerbia köztársasági elnöki posztjára. A jelöléshez több mint 13 ezer aláírást gyűjtött össze a szükséges 10 ezer helyett. Pásztort a VMSZ, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a VMDP alkotta Magyar Koalíció (MK) támogatta. A közvetlen elnökválasztás első fordulójára 2008. január 20-án került sor. Itt kilenc jelölt közül 93 039 szavazattal a hatodik helyen végzett. A 2012-es szerbiai elnökválasztáson is elnökjelölt volt, akkor 1,62 százalékkal a 9. helyen végzett.

Pásztor István elnöki mandátuma alatt valósult a Prosperitati Alapítványon keresztül a magyar állam támogatása, amely során több mint 360 millió euró érkezett cégekhez és személyekhez a tartományba. Amikor megkezdte elnöki mandátumát, akkor pártja még a Demokrata Párttal volt koalícióban, utána pedig a Szerb Haladó Pártra váltott, amellyel köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is részt vállalt az ország, a tartomány és az városok, illetve a községek vezetésében. A VMSZ a 2010-es évek során nagyon szoros együttműködést alakított ki a Fidesszel, s ennek köszönhetően is lett a pártnak Európai Parlamenti képviselője, Deli Andor személyében.

Két évvel ezelőtt, 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntetést vehette át Magyarországon, 2022 februárjában pedig Belgrádban a szerb államfőtől vehette át a Gyertyaszentelő-érdemrend első fokozatát.

 

A vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott Pásztor István személyében

"Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a vajdasági magyar közösség vezetője, Magyarország Kormányának meghatározó stratégiai partnere és barátja" – olvasható Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának közös közleményében, melyet az alábbiakban közlünk.

"Pásztor István egész életével szülőföldjét és közösségét szolgálta. Teljes élete és politikusi pályafutása során a vajdasági magyarság megmaradásáért és megerősítéséért dolgozott. VMSZ elnökként végzett tevékenysége eredményeként a vajdasági magyarság mára a Kárpát-medence legszervezettebb nemzetrészévé vált.

Állhatatos, kitartó munkájával nemcsak a magyarság ügyei, hanem a szerb-magyar kapcsolatok erősítése terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hidat képezve a két kormány, a két ország, a két nemzet között. A szerb-magyar kölcsönös megbékélés útján tett lépések sorozata Pásztor István személyes szerepvállalása nélkül nem jöhetett volna létre és emelkedhetett volna a térségben példaértékű szintre.

Személyében a magyar nemzet egyik legkarizmatikusabb politikusa távozott közülünk. Politikai éleslátásáról, határozott kiállásáról és szókimondásáról ismert vezető volt, akit az egységes magyarságba vetett hite vezérelt össznemzeti boldogulásunk kérdéseiben. Ezt a meggyőződését őszintén, határozattan és következetesen képviselte minden körülmények között.

A nemzetért végzett fáradhatatlan szolgálata örök példa marad mindnyájunk számára."

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán búcsúzott a hétfőn elhunyt Pásztor Istvántól. "Elment a harcosok útján. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt" – írta a miniszterelnök a vajdasági politikusról a Facebook-oldalán. A fényképen, amelyen Pásztor Istvánnal együtt látható, ez áll: "Isten veled, Barátom".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!