Polgári kezdeményezés

2020.12.18. 19:27

Szilágyi Zsolt: Vegyük kezünkbe sorsunk irányítását!

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének elnöke örvendetesnek tartja a Minority SafePack sikerét, egyúttal pedig a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésére irányítja a figyelmet, amelynek kapcsán az Európai Bizottság 2021. február 7-ig meghosszabbította az aláírásgyűjtési lehetőséget.

Forrás: Facebook/Székely Nemzeti Tanács

„Minden, az erdélyi magyarság és az európai nemzeti közösségek ügye iránt elkötelezett polgár örömmel vette a hírt, hogy az Európai Parlament döntő többséggel fogadta el a Minority SafePack kezdeményezést támogató állásfoglalást. Ennek értelmében az Uniónak támogatnia és ösztönöznie kell a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak védelmét garantáló tagállami intézkedéseket, s felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére vonatkozó uniós szabályok közös keretét, valamint a tagállamokat arra ösztönzi, hogy tartsák tiszteletben a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogait. Jól emlékszünk: a Minority SafePack körül példás, a teljes Kárpát-medencét átölelő összefogás jött létre, melynek köszönhetően ma megteremtődni látszik annak a lehetősége, hogy az európai döntéshozók – régi adósságukat törlesztve – az őshonos nemzeti közösségeket védő normákat alkothassanak a tagállamok számára. Látnunk kell: abban a helyzetben, amikor a gyakorta már állami szintre emelkedett magyarellenességek sorozata nemhogy szűnni látszik, hanem újra és újra erőre kap szerte a Kárpát-medencében, szükség van arra, hogy közösségünk a nemzetközi színtéren is bebiztosítsa jól felfogott érdekeinek védelmét és az Európai Unió segítségét kérje, ehhez pedig a Minority SafePack kezdeményezés egy nagyszerű eszköz és lehetőség. Sajnálattal kell azonban megállapítanunk, hogy az Európai Bizottság mindeddig érzéketlennek bizonyult az őshonos nemzeti közösségek helyzetével kapcsolatban, így csak remélni tudjuk, hogy a mostani jelentős előrelépés fordulatot hozhat e téren” – áll az Erdélyi Magyar Néppárt közleményében, amelyet Szilágyi Zsolt ír alá.

„A Minority SafePack eddigi sikere is azt mutatja, az összefogás erejével megvalósíthatóak célkitűzéseink. Ennek szellemében tehát most figyelmünket a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésére irányítsuk, mely támogatásával lehetőség nyílik a nemzeti régiók széles körű védelmére. Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőiként és tagjaiként eddig is minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy – az Európai Szabad Szövetségen keresztül – nemzetközi kapcsolatrendszerünket is mozgósítsuk az SZNT kezdeményezésének sikerre viteléhez, most pedig, amikor a koronavírus-járványra való tekintettel az Európai Bizottság az aláírásgyűjtés határidejének újbóli meghosszabbítása mellett döntött, valódi lehetőség nyílik arra, hogy a kellő aláírásszám meglegyen. Támogassuk európai polgári kezdeményezéseinket és vegyük kezünkbe sorsunk irányítását!” – zárja a felhívást.

Hosszabbítás

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy három hónappal meghosszabbítja a támogató nyilatkozatok összegyűjtésének határidejét mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek gyűjtési időszaka november 1-jén folyamatban volt vagy azóta megkezdődött – közölte az uniós bizottság. Idén júliusban az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadta az aláírásgyűjtési határidők első, hat hónapra szóló meghosszabbítását, és felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy újabb járványhullámok esetében legfeljebb három hónappal meghosszabbíthassa a gyűjtési időszakot.

A bizottság döntése értelémében a november 1-jén már folyamatban lévő európai polgári kezdeményezések eredeti gyűjtési határideje három hónappal meghosszabbodik. Az intézkedés többek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezésre is vonatkozik, amely a meghosszabbításnak köszönhetően még 2021. február 7-ig gyűjthet támogató nyilatkozatokat.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!