Emlékezés

2020.06.04. 16:52

Trianon100: Megkondultak a harangok a PluszFM-en is

Erdélyben megkondultak a történelmi magyar egyházak harangjai csütörtök délután, romániai idő szerint fél hatkor a trianoni döntés centenáriumán, közben ezzel egy időben megannyi helyszínen tartottak és tartanak szűk körű koszorúzást. Harangoztak a nagyváradi magyar rádióban is a diktátum aláírásának időpontjára emlékeztetve.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke május 19-én küldött körlevelet az esperesi és lelkészi hivataloknak, valamint a református gyülekezeteknek, amelyben emlékeztetett az egyházkerület Generális Konventjének 2012-ben hozott döntésére, amelynek értelmében június 4-ét a nemzeti összetartozás napját felveszi a magyar reformátusok számára javasolt jeles napok sorába. A püspök arra kérte a gyülekezeteket, hogy június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve szólaltassák meg harangjaikat a református templomok.

Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke pünkösdi körlevelében megemlítette: többen indítványozták, hogy június 4-én délután szóljanak a Kárpát-medence templomaiban a harangok. A kezdeményezéshez csatlakozott a nagyváradi, magyar nyelvű PluszFM kereskedelmi rádiócsatorna is, amely pontban fél hatkor száz másodpercig tartó harangozást játszott be hallgatóinak. Budapesten egy percre leállt a tömegközlekedés is. Mint ismert, 1920. június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásának a kitűzött időpontjában Magyarországon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban, hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbocra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!