Erdély hírei

2019.11.06. 13:16

A legvégsőkig elmegy a KREK a zilahi Wesselényi Kollégium ügyében

Azzal, hogy a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék úgy döntött, hogy nem állja meg a helyét a kolozsvári Táblabíróság korábbi határozata, felcsillant annak a reménye, hogy az egyház visszakaphatja a Zilahi Wesselényi Református Kollégiumot. A KREK mindenképp folytatja a küzdelmet – közölte Csűry István püspök.

Azzal, hogy a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék úgy döntött, hogy nem állja meg a helyét a kolozsvári Táblabíróság korábbi határozata, felcsillant annak a reménye, hogy az egyház visszakaphatja a Zilahi Wesselényi Református Kollégiumot. A KREK mindenképp folytatja a küzdelmet – közölte Csűry István püspök.

 

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján azt mondta: örömmel tölti el, hogy a lassan több évtizednyi, reményekkel teli, de ugyanakkor sok kudarccal és fájdalommal is tarkított küzdelem után úgy tűnik végre, hogy pozitív fordulatot vett a Zilahi Wesselényi Református Kollégium visszaszolgáltatásának ügye. Ezzel a kijelentésével arra utalt, hogy néhány hete, pontosabban október 18-án a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék úgy döntött, hogy nem állja meg a helyét a kolozsvári Táblabíróság korábbi, a KREK szempontjából kedvezőtlen határozata, így tulajdonképpen elölről kell kezdeni az egész procedúrát. Mint megtudtuk, újabb tárgyalási időpontot egyelőre még nem tűztek ki.

Az egyházfő hangsúlyozta: bár most úgy látszik, hogy „a román igazságszolgáltatás ébredezni kezdett”, azért a KREK nem hagyja abba az ősi épület visszaszolgáltatásáért vívott küzdelmét, és elmegy, ameddig lehet, a legvégsőkig is. Így ha netalán mégsem oldódik meg pozitívan az ügy az országon belül, akkor kész arra, hogy a megfelelő európai fórumokon keressen jogorvoslatot. E téren is optimizmusra adhat okot, hogy talán az új ciklusát kezdő Európai Parlament erőteljesebben odafigyel majd a restitutio in integrum kérdésre, melyre amúgy ígéretet tett Románia az uniós csatlakozásakor – vélekedett.

A püspök megjegyezte: értékeli a zilahi önkormányzat „kedvességét”, azaz hogy annak idején kijelölt egy épületet, hogy jogutódként ott működhessen a Wesselényi Kollégium, de ez a szocreál stílusú építmény lelakott állapotban van, az ottani körülmények méltatlanok mindenkire nézve.

Ezért döntött úgy a KREK, hogy kiegészítésként egy új ingatlant épít, természetesen nem mondva le a per tárgyát képező ősi ingatlan visszaszerzéséről, hiszen „az a miénk volt, és a miénk kell hogy legyen”. Isten szeretetének köszönhetően és a magyar kormány jóvoltából azonban most lehetőség nyílt az említett beruházásra, és kiegészítésként ebben az új iskolaépületben is szeretnék majd biztosítani a sokoldalú oktatást, a jövőbe tekintő, korszerű megoldásokkal, illetve felszerelésekkel.

Alapkőletétel

Forró László főjegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy a Wesselényi Kollégium a Szilágyság egyetlen teljesen magyar nyelvű tanintézménye. Jelenleg körülbelül 500 diákja van az előkészítő osztálytól az érettségiig, és azért van szükség az új épületre, mert másképpen megrekedne a fejlődése. „Még akkor is, ha ebben a percben visszakapnánk az ősi jussunkat, a különféle jogi előírások miatt még tíz évet venne igénybe, hogy ténylegesen beindulhasson ebben a tanítás” – fogalmazott.

Az új ingatlan alapkövét egyébként e héten pénteken teszik le, a különféle engedélyek beszerzésének a végéhez közelednek. A műszaki és látványtervek már elkészültek, az új épület a püspökhelyettes szerint két év alatt kész lehet.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!