Erdély hírei

2019.03.01. 16:05

EP-választás - Winkler Gyula és Vincze Loránt került befutónak számító helyre az RMDSZ jelöltlistáján

Az újabb mandátumra pályázó Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt, és Vincze Lorántot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökét sorolta befutónak számító helyre pénteki kolozsvári ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Állandó Tanácsa.

Az újabb mandátumra pályázó Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt, és Vincze Lorántot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökét sorolta befutónak számító helyre pénteki kolozsvári ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Állandó Tanácsa.

A rangsorolás eredményét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelentette be a testület ülése után. A lista harmadik helyére Hegedüs Csilla, a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, negyedik helyére Oltean Csongor, az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, ötödik helyére Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő került.

Kelemen Hunor elmondta, nehéz volt a döntés, mert valamennyi jelölt jól felkészült, és nagy tapasztalattal rendelkezik.

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is koalíciós lista állítását kérte az RMDSZ-től. Az MPP csütörtökön azt közölte, hogy a párt elnöksége "visszautasíthatatlan ajánlatot" fogalmazott meg az RMDSZ számára, olyant, amely a szavazatok maximalizálását és a Kárpát-medencei magyar képviselet erősítését eredményezi az Európai Parlamentben. Kelemen Hunor a sajtótájékoztatón elmondta: a javaslat koalíciós jelöltlista állítására vonatkozott.

Az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt egy Kelemen Hunornak címzett csütörtöki nyílt levélben szintén választási koalíciót ajánlott. Mint fogalmazott: csakis akkor lehetnek sikeresek, ha összeadják erőiket és azokat is megszólítják, akik az elmúlt években elfordultak a politikától, és nem vesznek részt a választásokon, vagy román pártoknál keresik a hatékonyabb képviseletet.

Kelemen Hunor elmondta: a két kis pártnak azt ajánlják, hogy javasoljanak jelölteket az RMDSZ listára. Hozzátette: az MPP-vel szerdán ülnek össze újabb tárgyalási fordulóra. Hozzátette: az EMNP-vel is el kell kezdeni valahol az együttműködést, ezért teszik lehetővé ennek a pártnak is, hogy a jelöltje felkerüljön az RMDSZ listájára. Azt is megjegezte, az RMDSZ jelöltlistájáról a végső döntést a Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza majd meg március 9-i nagyváradi ülésén.

Az MTI kérdésére az elnök elmondta, a koalíciós lista azt jelentené, hogy az RMDSZ feladja a közel harmincéves politikai identitását. Hozzátette: az RMDSZ úgy tud koalíciós listát ajánlani, hogy helyet biztosít a jelöltlistáján a többi magyar párt jelöltjeinek is. Elmagyarázta: erre azért van lehetőség, mert az RMDSZ civil szervezetként, az MPP és az EMNP pedig pártként van bejegyezve, így ki-ki tagja lehet egy időben az RMDSZ-nek és a kis pártok valamelyikének is.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!