Erdély hírei

2019.02.26. 08:47

Markó: kolozsvári narratíva a kell a változáshoz

Kolozsvárt említette példaként Markó Béla, az RMDSZ volt szövetségi elnöke a kincses városban zajlott kongresszuson, olyan narratívaként, melyjó, pozitív értelemben változást hozhat Marosvásárhelyen is.

Kolozsvárt említette példaként Markó Béla, az RMDSZ volt szövetségi elnöke a kincses városban zajlott kongresszuson, olyan narratívaként, melyjó, pozitív értelemben változást hozhat Marosvásárhelyen is.

Azon meggyőződésének is hangot adott, hogy van egy nagyon fontos jogunk: jog Európához. „Jogunk van beleszólni, hogy mi lesz ezután. Az Európai Unió alapelvei jók, csak alkalmazni kell azokat, például a szubszidiaritás elvét, amibe én az autonómiát is beleértem. Nem csak az államok Európájához van jogunk, hanem a régiók és közösségek Európájához is. Jogunk van újra meg újra nemet mondani a gyűlöletre, a populizmusra és a nacionalizmusra. Megismétlem: jog a szülőföldhöz, jog a demokráciához, jog Európához. És mielőtt elfelejteném: ezek nem az RMDSZ, hanem az erdélyi magyarok jogai” - szögezte le. Úgy vélte: hiába vannak törvények, amelyek garantálják az anyanyelv használatát, ha ezeket nem tartják be. „Hiába vannak ma már törvényeink, amelyek szavatolják az anyanyelvű oktatást vagy a nyelvhasználat jogát, ha ezeket a törvényeket nem tartják be, mint ahogy más törvényeket sem. Ahol az alkotmányt és a törvényeket mindenki kénye-kedve szerint értelmezi, ott nincsen demokrácia. Márpedig, 1989 decemberében, mindannyian kivívtuk a jogot a demokráciához. A románok is és mi, magyarok is. Jogunk van a költségvetés ránk eső részéhez. Jogunk van, hogy ebből tartsuk el az iskoláinkat, az egyetemi oktatásunkat, beleértve a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést. Ez a mi pénzünk is, nem mondhatunk le róla. Jogunk van az elfogulatlan bíráskodáshoz. Jogunk van ahhoz, hogy a parlament törvényeket hozzon, a kormány kormányozzon, az államelnök pedig biztosítsa az egyensúlyt az állam különböző intézményei között, de ne akarjon kormányozni és hagyja a parlamentet dolgozn” - fejtette ki Markó Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!