Erdély hírei

2019.02.07. 13:08

A balettelőadás látványossága

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera legújabb bemutatója két különálló, de mégis összefüggő balettelőadás. A Pavel Rotaru világhírű koreográfus által rendezett, koreografált City Beat és a Carmen című egyfelvonásos táncjáték nagy érdeklődést váltott ki az opera kedvelők körében.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera legújabb bemutatója két különálló, de mégis összefüggő balettelőadás. A Pavel Rotaru világhírű koreográfus által rendezett, koreografált City Beat és a Carmen című egyfelvonásos táncjáték nagy érdeklődést váltott ki az opera kedvelők körében.

City Beat- balettelőadás- The Art of Noise zenéjére

A City Beat című balett az angol The Art of Noise együttes elektronikus zenéjére épül. A táncjátékot az „International Balett Rotaru” Társulat 1994-ben nagy sikerrel mutatta be Atlantában. Bár több mint két évtízed után mutatták be a Kolozsvári Nemzeti Operában, a produkció alapgondolata ugyanaz maradt. Frissessége változatlan. A produkció -a tánc által- az amerikai nagyváros életébe nyújt betekintést. A világhírű koreográfus által rendezett, koreografált produkció, köszönhetően a kolozsvári opera balettkarának is, árnyaltan mutatja be a sokszínűségében, ritmusában, dinamikájában gazdag amerikai nagyvárosi élet mindennapjait, a nappali és az éjszakai életet, annak árnyoldalait- a drogozást, a prostitúciót. A 13 képből álló produkció hitelesen érzékelteti amerikai városlakók életérzéseit. Egy adott pillanatban a közönség az utcán kosarazó fiatalok játékát láthatja, a játék örömét érzékelheti. Az utcai táncokról is képet alkothat a nézőközönség. A tangó, a pas de deux (a két személy együttes tánca) derűssé teszi az utcai zsongást. De a tánc által kifejezik az utcai sürgés-forgást, a hangulatkeltést is. Megható jelenet a templomban éneklő gyermekkórus megjelenése, csengő, üde hangjuk megérinti a hallgatóságot. Érdekes momentumot képezett a színpadon megjelenő motorbiciklis csoportok, köztük kialakuló vetélkedés. Természetes, hogy az utca életéből nem hiányozhatnak a szerelmespárok sem.

A produkció látványossága

Valentin Codoiu, az előadás díszlettervezője szuggesztíven jeleníti meg a város belső feszültségét, az emberek örömeit, bánatát, a mindennapok eseményeit, történéseit. A színpadi háttérben kivetített nagyvárosi élet bizonyos szelete a produkció látványosságát fokozta.

Az előadásban a klasszikus és a modern stílus egymásba ötvöződik. A közönség abban a szerencsés helyzetben volt, hogy két különálló, különböző témájú produkció csodálatos táncjátékát, zenéjét élvezhette.

Carmen című balett - Georges Bizet és Rogyion Scsedrin zenéjére

Prosper Merimée francia regényíró Carmen című novellája alapul szolgált Georges Bizet zeneszerző hasonló című operájának. A Carmen című opera balett-változatát Rogyion Scsedrin alkotta meg. Az idők során a nemzetközi tánc világában neves koreográfusok- Marius Petipa, Ruth Page, Roland Petit, Alberto Alonso és még sorolhatnánk az alkotók neveit- újabb és újabb balett-változatot teremtettek. 1981-ben a neves balettmester, balett-táncos Pavel Rotaru Atlantában telepedett le, ahol balettiskolát (1986), majd két évvel később saját balett társulatát a „Rotaru International Balett Company” -t hozta létre, amelynek repertoárjában szerepelt a Carmen című balett is. Ő maga koreografálta és Irena Pasaric balett-táncosnővel táncolta. A társulat a rendkívül sikeres Carmen című balettet 1990-ben a „George Enescu” Nemzetközi Fesztiválon is bemutatta. A Carmen című balett három személy- Carmen, Don José tizedes és Escamillo torreádor - szenvedélyes szerelmi drámája. Carmen, a cigánylány szuggesztív egyénisége kitűnően érvénysül a balettelőadás alkalmával. Az előadás neoklasszikus stílusban valósult meg, a klasszikus és a modern balett elemek ötvöződnek, megtartva a klasszikus balett lényegét.

A balett-előadás alkotói

Koreográfus: Pavel Rotaru. Díszlettervező: Valentin Codoiu. Színpadvezető: Cristina Albu. Közreműködik a Kolozsvári Román Opera Balettkara.

A két egyfelvonásos balett szólistái: Katerina Torp, Augustin Gribincea, Lucian Bacoiu, Andreea Jura, Dan Haja és Adelina Filipaș, Liviu Har, Hui-Yi Wen, Mircea Munteanu, Valentin Mihăilă, valamint Robert Kalman, Ofelia Mărginean, Laura Pop, Daniel Moga, Patricia Cenan. További szereplők: Dalia Costea, Dorina Lucaciu, Rodica Bacoiu, Iuliana Dane, Magdalena Nestler, Roxana Cociș, Cristina Pop, Raluca Perde, Diana Groza, Polina Stănescu, Ingrid Poka, Petra Trăilă, Miruna Pașca, Melania Dindelegan, Agata Olah, Aurora Isvanca, Ariana Chinan, Cristiana Gruia, Enikő Fărcaș, Antonela Oancea, Daniela Drăgușin, Gabriela Sima, Alina Negru, Cristina Boboc, Cristina Toda, Marius Toda, Octavian Popa, Romulus Petruș, Paul Cuibus, Andrei Damaschin, Radu Sântimbrean, Tudor Stupar, Antonela Pop, Beatrice Drăgușin, Liana Taloș, Antonio Mon, Andreea Cișmaș, Giulia M. Dardani, Gloria M. I. Dava-Prăvăț, Silvia G. Duca, Ryanna-Carina Gornescu-Cătinaș, Iana A. Lucaciu, Beatrice Moldovanu, Nicolas Oschige, Luana B. Pop, Antonie Popa, Cristina Popescu.

A zsúfolásig megtelt Operaház közönsége számára rendkívüli művészi élményt jelentett az előadás. Hosszantartó tapssal fejezte ki elismerését.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!