Erdély hírei

2018.03.22. 09:43

Erdélyi Látogatóban: sikeres a Hagyományok Háza szórványprogramja

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata nagyszabású néptánc-rendezvényeit viszi el a magyar szórványba. Öt találkozó tapasztalatait felhasználva, a tavasszal még egy tucat fellépést szerveznek.

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata nagyszabású néptánc-rendezvényeit viszi el a magyar szórványba. Öt találkozó tapasztalatait felhasználva, a tavasszal még egy tucat fellépést szerveznek.A néptáncmozgalom bölcsőjét Erdélyben ringatták. „A rang kötelez”, az elmúlt négy évtizedben sok kiváló amatőr néptánccsoport alakult, és az együttesek szorosan hozzájárulnak Erdély népzenei és néptánc kincsének éltetéséhez, népszerűsítéséhez. E csoportok a megszerzett talentumot nem rejtik véka alá, tudásukat örömmel osztják meg kezdő társaikkal. 2018-ban a Hagyományok Háza erdélyi hálózata a Látogatóban című előadássorozat keretében számos néptánccsoportnak nyújt lehetőséget, hogy ellátogasson egy közeli szórvány magyar vidékre, és alaposan megismerje annak életét. E „vizit” nem öncélú, a vendégek egy előadással és az azt követő tánc- és népdaloktatással ajándékozzák meg a házigazdákat. A hideg téli hónapokban a kolozsvári Zurboló Székelykocsárdon, a marosvásárhelyi Napsugár Magyardécsén és Besztercén, a mezőmadarasi Árvalányhaj Mezőbodonban, a nagyváradi Csillagocska Kökényesden és Végváron, a kolozsvári Ördögtérgye Gyulafehérváron, a Fölszállott a páva versenyből is ismert balánbányai Ördögborda Petrozsényben és Déván szerzett a mozgalomnak újabb híveket.

Az útra kelőket mindenütt igazi magyaros vendégszeretettel fogadták: a kökényesdi kultúrházban több mint százan ropták a táncot, Magyardécsén a táncok közti szünetben a megfáradtak kulináris élvezeteknek is hódolhattak, Mezőbodonba a találkozó hírére a közeli tanyákon élők is eljöttek. Székelykocsárdon a Művelődési Házban „Nem úgy van most, mint volt régen…” című egész estét betöltő néptánc előadásnak tapsolhatott a népes közönség.

A sorozat további programjai

Március 24. Kisiratos (nagyváradi Csillagocska)

Március 25. Nagyenyed (kolozsvári Ördögtérgye)

Április 6-7. Koltó, Máramarossziget (szamosújvári Téka)

Április 7. Medgyes (székelykeresztúri Pipacsok)

Április 13. április 15. Klézse, Külsőrekecsin (sepsiszentgyörgyi Százlábú)

Április 13. Tatrang (sepsiszentgyörgyi Kincskeresők)

Április 14. Fűrészmező Felszeg (sepsiszentgyörgyi Kincskeresők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!