Erdély hírei

2018.03.12. 09:13

26. Operabál

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera ebben az évben szervezte meg az immár hagyományossá vált Operabált, amely a városunk egyik brandjévé vált. Dr. Mikó Mátyás koncepciója és szervezése alapján rendezték meg az első kolozsvári operabált. 25 éven keresztül a mondén rendezvény rendezője, szervezője volt, felhasználva a nemzetközi, főleg a Bécsi Operabállal kapcsolatos tapasztalatokat.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera ebben az évben szervezte meg az immár hagyományossá vált Operabált, amely a városunk egyik brandjévé vált. Dr. Mikó Mátyás koncepciója és szervezése alapján rendezték meg az első kolozsvári operabált. 25 éven keresztül a mondén rendezvény rendezője, szervezője volt, felhasználva a nemzetközi, főleg a Bécsi Operabállal kapcsolatos tapasztalatokat.

2018. március 3-án a Kolozsvári Román Nemzeti Opera szervezésében új koncepció alapján valósult meg az Operabál, természetesen értékesítették a rendezvénnyel kapcsolatos tapasztalatokat. Mind a témakör, mind az operabál szervezése szempontjából új elképzelés, szemlélet érvényesült, megközelítve a bécsi operabál stílusát. A művészi programja a Centenárium évének rendezvénysorozatába kapcsolódik be. Technikai szempontból is változás történt. Sikerült megvalósítani, hogy a földszinti nézőteret bálteremmé alakítsák, ezáltal a színpad és a nézőtér egybekapcsolódott. A bálteremmé alakított tér két oldalán 180 néző számára helyezték el a székeket. Ezáltal nemcsak a művészek, hanem a nézők is főszereplővé váltak. Igazi báli hangulat keletkezett, hiszen a remek művészi program után táncra pendülhettek a bálozok. A rangos rendezvény résztvevői külső megjelenésükkel is jelezték, hogy igényes mondén esemény résztvevői- a férfiak szmokingban, frakkban, és a nők estélyi ruhákban- az alkalomhoz illően öltöztek. A virágokkal díszített Operaház csodálatos művészi programja, a zene, az elegáns közönség a neves bálok hangulatát jeleníttették meg.

A 26. Operabál nemcsak a szórakozást jelentette, hanem karitatív célkitűzése is volt. A jegyvétel ellenértékéből származó jövedelemből a Transylvanian Opera Academy, az intézmény operastúdiója 11 fiatal művészt támogat, egy éven át, számukra havi ösztöndíjat biztosít, ezáltal hozzájárul művészi pályájuk kibontakozásához.

Az Operabál művészi programja

A művészi programja bármely neves operaház hasonló rendezvényével felvehette a „versenyt”. A közönség ízlésvilágához rendkívül közelálló hazai zenei alkotásokat, és ugyanakkor a világ opera és operettirodalmának gyöngyszemeiből részleteket hallhatott a nagyérdemű. Mindez az előadás sokszínűségét bizonyítja. Az est meghívottja Ștefan Pop világhírű operaénekes, aki 2010-ben két nemzetközi jelentőségű - a Placido Domingo által kezdeményezett Operalia Verseny és a Szöuli Nemzetközi Énekverseny- díját nyerte. Áriák hangzottak el Gherase Dendrino „Szálljon a dal (Lăsați- mă să cânt)”, Giuseppe Verdi „La traviata”, Giacomo Puccini „Bohémélet” és a „Pillangókisasszony”, Francesco Cilea „L’ arlesiana,” Camille Saint- Saens „Sámson és Delila”, Lehár Ferenc „Luxemburg grófja”, ifj. Johann Strauss „A denevér”, Jacques Offenbach „Kékszakáll” című alkotásokból. Saint- Saens „Az állatok farsangját” előadta Vlad Rațiu (cselló) és Andreea Jura (balett). Ciprian Porumbescu Ballada című alkotását Rareș Munthiu előadásában hallhatták a nézők. Jerry Bock „Hegedűs a háztetőn” híres alkotásából hangzott el részlet, Ha én gazdag lennék (If I Were a Rich Man) Simonfi Sándor énekelte. A nagyérdemű gyönyörködhetett Andreea Jura és a balettkar produkciójában. Ion Ivanovici „A Duna hullámain” című keringőt hallgathatta. Érdemes megjegyezni, ez a szép dallam alapjául szolgált Szécsi Pál Egy szál harangvirág című dalának is. A művészi program befejező részében ifj. Johann Strauss „A denevér” című operettjéből a Pezsgődalt énekelték a műsorban fellépett operaénekesek. A varázslatos operabáli est folyamán Carmen Gurban, Viktoria Cormoș, Diana Țugui, Iulia Merca, Diana Gheorghe, Larisa Ștefan, Hector Lopez, Sorin Lupu, Simonfi Sándor, Andrei Manea, Sebastian Bălaj, Andrei Nicoară- operaénekesek léptek fel. Balettművészek: Andreea Jura, Dalia Boar, Valentin Mihăilă valósággal elbájolták a közönséget. A Sporttánc Klub „A tánc csillagjai Kolozsváron” szórakoztatták a nagyérdeműt.

Az előadás alkotói

Karmester: Tiberiu Soare. Rendező: Petre Năstase, Mihaela Bogdan. Koreográfia: Pavel Rotaru, Felicia Șerbănescu, Nicu Toma, Oana Siminic. Díszlettervező: Anca Pintilie. Közreműködött a Kolozsvári Román Opera Zenekara, Balettkara, a Román Opera Férfikara.

A rendezvényt élőben közvetítette a Kolozsvári Közszolgálati tévéadó és a TVR 3, ezáltal a 26. Operabál művészi programját nemcsak a több mint 450 néző hallgathatta, hanem a mondén esemény iránt érdeklődők is.

Díjazottak

Az Operabálon 4 díjat adtak át. Kitüntettek: Andrei Nicoară basszbariton („Alexandru Fărcaș” -díj), Diana Țugui szoprán (Lya Hubic- díj), Ștefan Pop tenor (Dimitrie Popovici- Bayreuth- díj, melyet első alkalommal adták a fiatal tehetséges énekesnek). A díj a Kolozsvári Román Opera első igazgatója (1860-1927) nevét viseli. Teodor Mateescu neves médiaszakembert a Kolozsvári Egyetemek Konzorciuma által adott a Vár Szeniorjai (Seniorii Cetății) díjjal tüntették ki. Az Operabál az igazi értékek elismerését is kifejezi.

Igazi báli hangulatban folytatódott a mondén rendezvény. A bálozók örömére nemcsak zenét hallgathattak, kedves ismerősökkel találkozhattak, hanem mindenki örömére táncolhattak is.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!