Erdély hírei

2018.02.01. 14:00

Ballet a la carte

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera „Balett a la carte” című bemutatójával várta a nagyérdeműt, amelyet a Diákművelődési Házban mutattak be.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera „Balett a la carte” című bemutatójával várta a nagyérdeműt, amelyet a Diákművelődési Házban mutattak be.

A produkció koreográfusai nemzetközi hírű balettmesterek- Boris Nebyla, a Kolozsvári Román Opera balettkarának művészeti igazgatója és Pavel Rotaru, az opera balettmestere- valósággal elvarázsolták a közönséget. A klasszikus, modern és neoklasszikus elemekkel eredeti kompozíciót teremtettek, mely Claude Debussy, Camille Saint -Saens, Gaetano Donizetti és Georges Bizet zenéjére épült. Az Opera balettkarának repertoárjából válogattak. A három részből álló produkció új perspektívát nyitott a tánc és a zene kapcsolatára, világára.

l. Faun

Az előadás első része a „Faun” című balett, amely Claude Debussy Egy Faun délutánja- nyitány című szimfonikus költeményre épül, 1894-ben volt a bemutatója. Korában Debussy zenéjét a modern zene kezdetének tekintették. A balett-változatát 1912-ben Vaslov Nizsinszkij orosz koreográfus állította színpadra Párizsban, a Théâtre du Châtelet-ben, maga Nizsinszkij táncolta a Faunt. A balett történetében jelentős, mert az első modern balettnek tekintik. Azóta több balett-változatot teremtettek. 1958-ban Jérome Robbins készített egy későbbi változatot. A Debussy szimfonikus költeményét Stéphane Mallarmé Egy faun délutánja című költeménye ihlette. A kolozsvári Faun című balettet Boris Nebyla koreografálta. Szereposztás: Augustin Gribincea (Faun), Katerina Torp (lány). Díszlettervező: Valentin Codoiu.

II. Donizetti Moments- Pas de Deux

A produkció második része G. Donizetti „Dom Sébastien” című opera zenéjére épülő Pas de Deux, amely klasszikus balett-technikával valósult meg. Koreográfus: Boris Nebyla. Díszlettervező: Valentin Codoiu. Balett-táncosok: Andreea Jura és Dan Haja, hitelesen mutatták be a két személy együttes táncát. Különben a Pas de Deux elnevezés a 18. század közepén bukkant fel, struktúráját Marius Petipa adta meg (adaggio-ból, egy férfi- variációból, egy női variációból és egy kódából áll).

III. Carmen

A produkció harmadik része a Pavel Rotaru által koreografált „Carmen” című balett volt. Prosper Mérimée francia regényíró Carmen című novellája alapul szolgált G. Bizet hasonló című operájának, amelynek 1875-ben volt a premierje Párizsban. A Carmen- opera balett-változatát Rogyion Scsedrin készítette. A neves koreográfusok számára kihívást jelentett, újabb, más balett- változatok jöttek létre. Megemlíthetők: Marius Petipa, Ruth Page, Roland Petit, Alberto Alonso „Carmen” című balett-kompozíciói.

A múlt század ’80-as éveiben Pavel Rotaru Amerikában letelepedett neves koreográfus létrehozta a Rotaru International Balett Company-t, amelynek repertoárjában is megtalálható a Carmen című balett is. Ő maga koreografálta, és táncolta. A Kolozsvári Román Operában Pavel Rotaru rendezésében vitték színre a Carmen című balettet, amely három személy drámájára fókuszál. Főbb szerepekben felléptek: Doina Anamaria Florea (Carmen), Liviu Har (Don José), Hui -Yi Wen (Sors, Dolgozó), Valentin Mihăilă (Tiszt), Mircea Munteanu (Torreádor). Stílus szempontjából neoklasszikus koreográfiának tekinthető, megtartva a klasszikus balett lényegét.

A különböző zenei stílusok, tánc stílusok meghódították a közönséget, megerősítve a produkció sikerét. Nyilván az olvasó megkérdezheti, miért tartották az előadást az új helyszínen. A Kolozsvári Román Opera vezetősége, a közönség igényeinek megfelelően, növelni akarja balett- előadások számát. Azonban a múlt század első éveiben (1904-1906) épült építményben három kulturális intézmény működik: az opera, a színház és az operaház balettkara. Mindenik kulturális intézmény gazdag repertoárral rendelkezik. Ezért gondolták, hogy alternatív helyszínre lenne szükség. A Kolozsvári Román Opera és a Diákművelődési Ház együttműködési megállapodást kötött, hogy balett- előadásokat mutassanak be az új helyszínen. A nemrég korszerűsített Diákművelődési Ház, a megfelelő, korszerű hangosítási technika új távlatokat nyit a Kolozsvári Opera balettkara számára. Az alternatív helyszíneken bemutatott előadások során „reflektorfénybe” kerül a balettkar, új lehetőséget jelent számára – hangsúlyozta Boris Nebyla.

A 2017-2018 évadban a Román Nemzeti Opera balettkarának művészeti igazgatója Boris Nebyla, nemzetközi szinten elismert szlovák balett-táncos és koreográfus. 1976-ban Pozsonyban született. Egyetemi tanulmányait szülővárosában végezte, a Konzervatóriumban. A Bécsi Operaház, valamint Szlovák Nemzeti Színház szólistája volt. Rendkívül gazdag repertoárral rendelkezik. De nemcsak balett- művész, hanem neves koreográfus is. A Bécsi Állami Operaház balett- együttesének, illetve a Ballet Bratislava és a Besztercebányai Állami Operaház (Szlovákia) koreográfusa volt. Boris Nebyla koreografálta a Faun című balettet, amelyet hatalmas sikerrel mutatták be a Bécsi Állami Operaház és a Bécsi Volksoper-ben. A Nebyla Dance Company alapítója. Az Európai Balett iskolák fesztiváljának alapítója.

Pavel Rotaru neves balettmester, balettművész. 1966-ban a Bukaresti Klasszikus Balett Akadémián végezte tanulmányait. 1968-ben Szentpéterváron, a Kirov Színházban ösztöndíjasként tanult. 1981-ben Atlantában telepedett le, saját balettiskolát hozott létre. 1988-ban az Atlantában létrehozott Rotaru International Ballet Company repertoárjában szerepelt a Carmen című balett, melyet koreografált. Ő maga is táncolta a neves Irena Pasaric balettművésszel együtt.

A tánc az emberek közti nonverbális kommunikációs forma, hatására az ember egész lénye felmagasztosul. Az emberek szavak nélkül is megértik egymást és önmagukat is. A tánc csodálatos világa megihlet és gondolkodásra késztet.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!