Erdély hírei

2017.03.09. 10:29

Miért, mama?

Alberto Morais rendezésében készült La Madre ( Miért, mama?) című román-spanyol filmet először a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon (2016) mutatták be.

Alberto Morais rendezésében készült La Madre ( Miért, mama?) című román-spanyol filmet először a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon (2016) mutatták be.

A produkció a 14 éves Miguel történetére, a kamasz küzdelmére, az identitás keresésére fókuszál.

A kamasz küzdelme

A film kezdő jeleneteiben látható, amint a város útkereszteződésében feltűnik Miguel, az autósoknak papírzsebkendő csomagokat ad el. Nem látogatja az órákat. Az így szerzett szerény jövedelem segítséget jelent a kis családnak. Az anya munkanélküli, és az egyéni élete is elég rendezetlen. Így, jól jön egy kis anyagi segítség. Az apa nélkül nevelkedett fiú sok mindent megélt, koraérettnek tűnik. Azonban a szociális szakhatóság figyelmébe került, amely állandóan látogatja őket. Azt vizsgálják, hogy képes-e az anya fiának megfelelő anyagi biztonságot nyújtani, és szellemi fejlődését segíteni. Különben fennáll annak a veszélye, hogy visszavonjak a szülői felügyeleti jogot, és a gyermek állami gondozásba kerül. Miguel állandóan menekül, fél, hogy a gyermekvédelmisek megtalálják. Semmiképp nem akar gyermekotthonba kerülni. Az anya, Carmen (Laia Marull) kitalálja, hogy az egykori barátjánál, Bogdan-nál a fiú otthont és munkát is találhat. Bogdan (Ovidiu Crișan) egy fakitermelő telepen dolgozó román munkás, aki kezdetben durván elutasítja a fiút, nem akarja a házában fogadni. Mint kiskorút, a törvényes rendelkezés értelmében, nem alkalmazhatják a munkatelepen. Még, ha Carmenre neheztel is, mivel meglopta őt, mégis segít, hogy illegálisan alkalmazzák, és befogadja a házába a fia, Andrei tiltakozása ellenére. Miguel értelmes , munkabíró kamasz. Azonban a munkatelepen erejét meghaladó munkát kap, amit igazságtalannak tart, és szóvá is teszi. Állandóan telefonál az anyjának, és az egyetlen barátjának. Az érdekli, hogy keresik-e a gyermekvédelmi hatóság emberei. A film szuggesztíven érzékelteti a magára maradt fiú helyzetét, aki állandóan telefonon hívja az anyját, nehezen képes alkalmazkodni a munkafeltételekhez, munkatársakhoz. A konfliktusok, Bogdan meglopása azt eredményezi, hogy kidobják a munkahelyéről. Szinte rögeszmévé válik, hogy az anyjával akar lakni, ezért keresi. Nem érzékeli, hogy az anyja ambivalens módon viszonyul hozzá. Közben akad olyan személy, Mara (Nieve de Medina) aki, megérti Miguelt, segíti őt. Azonban visszaél a jóindulatával. A közönség szorongva nézi Miguel küzdelmét. Nehézségek árán eljut a lakásukhoz, ahol kiderült, hogy az anya eltűnt. Végül is Miguelt az anyja nem fogadja be. Aki segíteni akar neki, azzal konfliktusba kerül, egy idő után meglopja. Feltevődik a kérdés, ilyen körülmények között, Miguel milyen döntést hozhat?

A filmből kiderül, hogy az emberek ismerik a mindennapi életüket szabályozó törvényes előírásokat, törvénytisztelők, de azért keresik a „kiskapukat”.

Szereposztás. Alkotók

Főbb szereplők: Javier Mendo (Miguel). Ovidiu Crișan (Bogdan). Laia Marull (Carmen, az anya). Nieve de Medina (Mara). Alexandru Stanciu (Andrei). Alkotók: Rendező, forgatókönyvíró: Alberto Morais. Operatőr: Diego Dussuel. Zene: Xema Fuertes, Vincent Barriérre.

A rendezőről

Alberto Morais (1976, Valladolid) spanyol rendező, forgatókönyvíró, producer. 2008-ban megalapítja az Olivo filmstúdiót. Rendkívül sikeres rendező. Két rövidfilmje és három nagyfilmje van. A „Los chicos del puerto” című filmjét díjazták a Valladolid Nemzetközi Filmfesztiválon, a Tiranai és Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon. A „Las Olas” (Hullámok) című film rendezője, producere volt. 2011-ben a Hullámok című filmje három díjat nyert a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon. 2016-ban a „La Madre/ Miért, mama? című filmjét a Spanyol Filmakadémia Goya-díjra jelölte, 15 kategóriában, a Bogdan szerepét alakító Ovidiu Crișan-t a legjobb mellékszereplő kategóriában. A La Madre című film forgatókönyvét a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation Műhelyében tovább fejlesztették. A ma film világa bármennyire is hihetetlen, nem tud elszakadni a kisemberek világától, mindennapjaik akadálykörétől. A hajdani Hollywood álomvilága már a múlté.

Kolozsvári közönségtalálkozó

2017. február 24.-től tekinthető meg a hazai mozikban a „La Madre/Miért, anya?” című film. Kolozsváron, néhány nappal a film hivatalos bemutatást megelőzően, vetítették a filmet, amelyen jelen volt a Bogdan szerepét alakító Ovidiu Crișan filmszínész is.

A szereplőválogatásról, a szerepalakításról

Ovidiu Crișan (1970, Galac) a Piatra Neamț-i Színház színművésze volt. Vlad Mugurral való kapcsolata jelentős hatást gyakorolt a művészi pályájának alakulására. 2001-tól a Kolozsvári Nemzeti Színház művésze. Emlékezetesek nemcsak a színházi, hanem a filmszerepei is. A zsúfolásig megtelt teremben a közönség arról kérdezte a neves színészt, filmművészt, hogyan történt a castingolás, miként kapta meg a szerepet. A művész a castingolásról, a film keletkezéséről beszélt. Elmondta, hogy a színészválogatás Spanyolországban (Madrid, Valencia) és Romániában történt. Bukarestben jelentkezett a próbára, majd Kolozsváron kapta meg az értesítést, hogy megkapta a szerepet. Azonban, akkor még nem tudott spanyolul. Ezért két hónapig , napi négy órában, intenzív nyelvórán vett részt. Megjegyezte, hogy Spanyolországban más stílusban készítik a filmet, mint nálunk. Ő a Spanyolországban dolgozó román vendégmunkást alakította. Reméli, hogy sikerül megváltoztatni a Romániával kapcsolatos percepciót. A fiúhoz való viszonyában egyrészt durva, másrészt megértő is volt, hiszen próbálta segíteni. A Miguelt alakító Javier Mendo-val kapcsolatban kiemelte, hogy a fiú sztárszínész, Spanyolországban valóságos legenda. Mikor filmezték, 14 éves volt. A 45 napig tartó filmezés alatt rendkívül nagy munkabírásról, fegyelmezettségről tett tanúbizonyságot. Azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert naponta a tíz órát filmeztek. A filmezés 2015-ben Valenciában történt.

A filmben a Spanyolországban élő, román származású Alexandru Stanciu is játszik, aki Andrei szerepét alakítja. Bogdan és Andrei sajátosan viszonyulnak a helyzethez. Bogdan jól érzi magát Spanyolországban, ezzel szemben Andrei szociális szempontból agresszív, vissza akar térni Romániába.

Javier Mendo (2000, Leganés) rendkívül tehetséges spanyol színész. 2010-2012 között a Los protegidos / Védett című tv-sorozatban egy csintalan kisfiú szerepét alakította. A La Madre, az első nagyfilm, amelyben főszereplő, Miguelt alakítja.

Nieva de Medina, Mara szerepét alakította. Spanyol színésznő, több nemzetközi díjat kapott.

Az egyéni, egyedi történetet bemutató La Madre című film a mai társadalom egyik érzékeny témájára reflektál, tudatosítva a társadalom, a szülő felelősségét az objektív vagy részben szubjektív okok miatt magára maradt gyermekkel szemben.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!