Erdély hírei

2016.09.20. 12:11

Teljesen kicserélődhet az RMDSZ Maros megyei képviselőcsoportja

Teljesen kicserélődhet a decemberben tartandó romániai parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei képviselőinek és szenátorainak a csoportja.

Teljesen kicserélődhet a decemberben tartandó romániai parlamenti választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei képviselőinek és szenátorainak a csoportja.

A Maros megyei RMDSZ-szervezet hétfő este rangsorolta képviselő- és szenátorjelöltjeit. A versenybe a jelenlegi szenátor, illetve a képviselők egyike sem nevezett be. A változás azért szembetűnő, mert Maros megyéből eddig olyan politikusok szereztek parlamenti mandátumot az RMDSZ színeiben, akik évtizedeken keresztül meghatározták a szövetség politikáját. Markó Béla és Kerekes Károly 26 évet, Borbély László 22 évet, Kelemen Attila pedig 20 évet töltött a bukaresti törvényhozásban. Markó Béla 1993 és 2011 között az RMDSZ elnöki, Borbély László pedig 2010 és 2015 között az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét töltötte be. Markó miniszterelnök-helyettesi és miniszteri, Borbély pedig miniszteri és államtitkári tisztségeket is viselt a különböző bukaresti kormányokban.

A hétfő esti rangsoroláson 12, parlamenti tapasztalattal még nem rendelkező jelölt versenyzett a befutónak számító három képviselőjelölti, és egy vagy két szenátorjelölti helyért. A képviselőházi jelöltlistán Vass Levente orvos, Csép Éva Andrea kommunikációs szakember és Császár Károly Zsolt jogász, a szenátusi jelöltlistán Novák Csaba Zoltán történész és Jakab István környezetvédelmi szakpolitikus került azokra a helyekre, amelyekről van esély a mandátumszerzésre.

A Transindex.ro portál beszámolója szerint a rangsoroló küldöttgyűlésen Markó Béla arra figyelmeztette a leendő Maros megyei képviselőket, hogy a parlamenti mandátum nem jutalom, hanem feladat, amely óriási erőfeszítést igényel, hiszen a 6-7 százalékos parlamenti részesedéssel rendelkező RMDSZ-nek gyakran 93-94 százalékos többséggel szemben kell érdeket érvényesítenie.

Borbély László biztosította a jelölteket, hogy a most visszavonuló politikusok nem állnak teljesen félre, ezentúl is tevékenykednek az RMDSZ csapatában.

Romániában december 11-én tartják a parlamenti választásokat, amelyeken ismét megyei pártlistás szavazáson választják ki a képviselőket és szenátorokat. Az RMDSZ-t nem fenyegeti az a veszély, hogy nem lépi át az ötszázalékos választási küszöböt, a törvény ugyanis alternatív küszöböt is tartalmaz. A jogszabály értelmében bekerül a törvényhozásba az a párt vagy szervezet is, amelyik legalább négy megyében megszerzi a voksok minimum 20 százalékát.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!