Erdély hírei

2016.06.04. 10:39

Nagyenyeden lezárult a Bethlen Gábor Kollégium felújított épületeinek a műszaki átadása

Nagyenyeden pénteken lezárult a Bethlen Gábor Kollégium felújított épületeinek a műszaki átadása - tájékoztatta az MTI-t Szőcs Ildikó, a kollégium igazgatója.

Nagyenyeden pénteken lezárult a Bethlen Gábor Kollégium felújított épületeinek a műszaki átadása - tájékoztatta az MTI-t Szőcs Ildikó, a kollégium igazgatója.

A 19. századi épületegyüttes teljes felújítására Nagyenyed város önkormányzata nyert 2010-ben nagy összegű támogatást. A 29,65 millió lej (2,07 milliárd forint) értékű projekt költségeiből 23 millió lejt az Európai Unió, hárommillió lejt (210 millió forint) a román kormány biztosított. A városnak csupán kétszázalékos önrészt kellett biztosítani. A munkálatok 2012-ben kezdődtek, és az elmúlt napokban fejeződtek be.

Szőcs Ildikó elmondta, a műszaki átadáskor még apró hibákat jeleztek a kivitelezőnek, amelyeket az elkövetkező hetekben kell kijavítani. A felújítás során csak a falak maradtak a helyükön. Ezeket újravakolták, festették, kicserélték a tetőszerkezetet, a nyílászárókat, a fűtési rendszert, a villany- és vízvezetékeket. A felújítási projekt iskolai felszerelések beszerzésére, számítógépek és interaktív oktatási eszközök megvásárlására is kiterjedt.

Amint az igazgató elmondta, mindez azáltal vált lehetővé, hogy a református egyház - miután visszakapta a kommunizmus idején államosított épületegyüttes fő épületeit - megegyezett a város önkormányzatával, hogy 25 évre elengedi a bérleti díjat, ha a város pályázati úton megszerzi a felújítás költségeit. A felújítás terveit az egyház készíttette el.

Szőcs Ildikó felidézte: az elmúlt évek diáknak és tanárnak egyaránt próbára tették a türelmét, de úgy sikerült ütemezni a munkálatokat, hogy egyetlen tanóra sem maradt el, és azt is biztosítani tudták, hogy ne kelljen délutáni váltást is bevezetni az oktatásban.

A munkálatokat tavaly júniusban kellett volna befejezni, ám a kivitelező az év végéig kitolt határidőig sem készült el teljesen a munkával. Az igazgató elmondta, a 2016-ra átcsúszott munkálatok költségei immár a várost terhelik.

A felújított Bethlen Gábor Kollégium ünnepélyes felavatását szeptember 17-18-ra tervezik, és az eseményre Nagyenyedre várják az iskola egykori diákjait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!