Fejlesztés

2021.06.24. 19:14

Országszerte 326 településen újult meg, vagy épült nappali ellátó intézmény

A fogyatékossággal élőket ellátó nappali intézményeknek különleges helye van a szociális ellátásban – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Tapolcán, az Életlehetőség szociális nappali intézmény új telephelyének szerdai átadásán.

Fotós: Vasvári Tamás

Fülöp Attila szerint

a nappali intézmény az a pont, ahol „megállítható”, hogy a gyermekkorú és fiatal, fogyatékossággal élők ne bentlakásos intézménybe kerüljenek, hanem a családban maradhassanak, hisz a család segítséget kap a biztonságos elhelyezésükhöz.

Az államtitkár rámutatott, „a foglalkoztatás az a híd, amelyen a legkönnyebben át tud menni egy nem fogyatékossággal élő is”, s így a munka összekapcsolhatja a társadalmat, a fogyatékossággal élőt a nem fogyatékossággal élővel. Ezért indította el a kormány azt a programot, amelynek keretében a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását növelni kívánták, ami tíz év alatt két és félszeres növekedést hozott.

Fülöp Attila kijelentette, szerencsére nem egyedülálló az, ami Tapolcán megvalósult, országszerte 326 településen újult meg, vagy épült nappali ellátó intézmény mintegy 20 milliárd forintból. Megjegyezte, TOP-forrásból újult meg a tapolcai intézmény, vagyis a megyei és helyi vezetés döntésének köszönhető, hogy erre fordították a pénzt.

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője

„a remény és az elkötelezettség diadalának” nevezte a fejlesztés megvalósulását, amely energetikai fejlesztésnek indult, aztán a tetővel kapcsolatos problémák miatt komoly építőipari kihívás lett, de a kormány segített és „létrejöhetett a csoda”.

Horváthné Somogyi Ildikó, az Életlehetőség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy több mint húsz éve álmodtak egy nagyot, a fogyatékossággal élőknek kívántak esélyegyenlőséget biztosítani. „Legújabb álmuk” egy korszerű nappali ellátó intézmény volt, amelynek megvalósítása a kormány támogatása nélkül nem sikerülhetett volna – szögezte le.

Jelezte, hogy 54 település tartozik az intézményhez, amely Tapolcán és Sümegen 128 hátrányos helyzetű, hajléktalan, megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő ember számára nyújt rehabilitációs foglalkoztatást.

Tapolcán eddig mindössze 25 embert tudtak fogadni, ezért pályáztak az ingatlan bővítésére és fejlesztésére, valamint Sümegen egy új nappali ellátó intézmény létesítésére, így hússzal nőtt a befogadóképesség

– mondta. Hozzátette: a sümegi létesítményt már tavaly átadták.

Varga Gábor projektmenedzser közölte, hogy támogatási igényük 150 millió forint volt 2016-ban, s amíg Sümegen jól haladt a felújítási munka, Tapolcán életveszélyes volt a tető, amit előre nem láthattak. A teljes tetőszerkezet cseréje miatt többlettámogatási igényt nyújtottak be, amit megkaptak, így a 33 millió forintos önerővel és a kormánytámogatásokkal együtt több mint 200 millió forintból valósult meg a projekt a két helyszínen.

Borítókép: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédet mond az Életlehetőség szociális nappali intézmény új telephelyének átadásán Tapolcán 2021. június 23-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!