tipp

2021.03.20. 13:35

Szobanövényként is tarthatunk otthon gyömbért

Nem csak ételeink ízesítésére vagy gyógynövényként használhatjuk a gyömbért, hanem lakásunk dísze is lehet.

Forrás: Shutterstock

Bár a megszokottnál több odafigyelést igényel a gyömbér, nem lehetetlen küldetés a nevelése az otthonunkban – írja a Lakáskultúra.

Milyen földbe ültessük a gyömbérféléket?

A neveléshez B típusú virágföld megfelelő, de a jó levegőzés, a vízáteresztés és az enyhén savanyú közeg biztosítására keverjünk a földbe 1/3-1/3 rész tőzeget, illetve fertőtlenített homokot.

A gyömbér ültetése

A gyöktörzset 4 cm mélyre helyezzük a cserépbe, ügyelve, hogy a gyökerek lefelé nézzenek. Mivel várhatóan sok sarj fejlődik, a cserép mérete a gyöktörzs vastagságánál legalább 10 cm-rel nagyobb legyen. Öntözzük meg alaposan a földet, és a későbbiekben is tartsuk nedvesen, de kerüljük a túlöntözést, mindig csak a talajfelszín kiszáradásakor adjunk ismét vizet.

A megfelelő hőmérséklet

Hogy megfelelően fejlődjön a növényünk, legalább 20 fokra van szükség. A tavaszi kiültetésre csak április végén kerülhet sor, amikor a talajhőmérséklet tartósan 12 fok fölé emelkedik. Szabadföldi nevelésnél is szükségesek az ismertetett feltételek: az enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talaj és az egyenletes vízellátás.

Gondozása

A virágzás elősegítésére hetente tápoldatozzuk a növényt olyan lombtrágyával, amelyben a foszfor és a kálium van túlsúlyban. Virágzás csak a második évtől várható, de évente többször is virágozhat. Elvirágzás után vágjuk le a virágzati szárakat. A nyár folyamán tőosztással vagy a gyöktörzsdarabok leválasztásával szaporítható.

Borítókép: illusztráció

Címkék#gyömbér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!