Pénz

2021.03.18. 14:08

Mi legyen az apróval?

A fémpénzek elsőre értéktelennek tűnhetnek, pedig könnyedén hasznosíthatja is őket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Senki sem szereti, ha a zsebét vagy a pénztárcáját szinte szétfeszíti az összegyűlt aprópénz. A Vasárnap Reggel legutóbbi száma ad néhány jótanácsot, amelyekkel haszonnal szabadulhat meg a malacpersely alján heverő ötforintosoktól is.

Vigye le a kisboltba!

A kisebb vendéglátóipari egységekben és üzletekben mindig szükség van váltópénzre, így ezeken a helyeken tárt karokkal fogadják majd, ha váltani szeretne. Mielőtt viszont beállítana a nagy zacskó fémpénzzel, válogassa szét címletek szerint, hogy megkönnyítse a számolást.

Irány a hivatal!

A Magyar Nemzeti Bank a postahivatalok és a hitelintézetek számára jogszabályban teszi kötelezővé a pénzváltást. Az előírások szerint egy alkalommal legfeljebb ötven darab érmét kötelesek elfogadni. Arra viszont érdemes gondolni, hogy az ilyen intézményekben felszámolhatnak váltási díjat is, amelynek összege eltérő lehet, de nem haladhatja meg a váltani kívánt összeg tíz százalékát.

Ossza be!

Nem kell feltétlenül egyszerre megszabadulni a felgyűlt aprópénztől. Vigye inkább magával kisebb adagokban. Reggelente a pékségben, a kávéautomatánál, az újságosnál vagy a piacon nagy hasznát veheti. Érdemes az autóban is tartani belőle egy marékkal, hogy parkolásnál mindig kéznél legyen. Ezenkívül zsebpénzként is beoszthatja a fémpénzeket, aminek a gyerekei biztosan örülni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!