kockázatok

2021.02.02. 10:30

Ismét többfelé magas a légszennyezettség a szálló por miatt

Egy településen veszélyes, három másikon pedig egészségtelen a levegő minősége, és egyelőre nem is várható javulás.

Miskolc, 2019. február 19. Szmog és köd Miskolcon 2019. február 19-én. Miskolcon folyamatosan romlik a levegő minősége, ezért elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi térképe alapján Putnokon veszélyesnek minősítették a levegőt, ami Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Salgótarjánban egészségtelen.

További hat település – Miskolc, Tököl, Százhalombatta, Székesfehérvár, Várpalota és Ajka – levegőjét kifogásoltnak minősítették.

Az előrejelzés szerint egyik érintett településen sem várható jelentős változás.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), hosszú távon azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Borítókép: Szmog és köd Miskolcon 2019. február 19-én. Miskolcon folyamatosan romlik a levegő minősége, ezért elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!